Haarlems vastgoedfonds moet snel 2,5 miljoen betalen

Het pand aan de Wilhelminastraat, waar Vastgoedfonds Nederland kantoor houdt.
Haarlem

De eigenaar van Vastgoedfonds Nederland moet binnen twee weken 2,5 miljoen betalen aan zijn obligatiehouders.

Dat heeft de rechter in Amsterdam bepaald over Vastgoedfonds Nederland, dat aan de Wilhelminastraat in Haarlem een kantoor heeft. De rechter geeft de obligatiehouders, die een kort geding aanspanden omdat ze bang waren naar hun geld te kunnen fluiten, op alle punten gelijk.

Ook wordt het vastgoedfonds er toe veroordeeld volledige openheid van zaken te geven over de financiën. Als de directeur-eigenaar in gebreke blijft, moet hij een dwangsom betalen van 2.500 euro per dag.

De obligatiehouders, die elk minimaal 25.000 euro hadden ingelegd, zijn blij met het vonnis. De directeur van Vastgoedfonds Nederland onthoudt zich van commentaar.

Tussen het Haarlemse Vastgoedfonds en de obligatiehouders is de ruzie hoog opgelopen. De werkwijze van het vastgoedfonds was om met de inleg van de obligatiehouders panden te kopen, ze te verhuren om ze later met winst te verkopen.

De obligatiehouders kregen echter geen verkoop- en huuropbrengsten. Ook werd de toezichthouder van de obligatiehouders buitenspel gezet, zodat de eigenaar via een andere BV die op zijn eigen naam stond panden kon verkopen. Ook een kort geding daarover hebben de obligatiehouders gewonnen. De obligatiehouders die in totaal 2,5 miljoen inlegden, stapten in vervolg daarop nogmaals naar de rechter.

Vraag is waar de eigenaar 2,5 miljoen vandaan moet halen. Het bleek tijdens de rechtszaak dat een miljoen op een geheime Duitse bankrekening staat. Ook hebben de obligatiehouders het eerste recht van hypotheek, wat betekent dat zij bij een faillissement bij de verkoop van het onroerend goed voorrang hebben op andere schuldeisers.

Net binnen