Premium

Enkhuizer geitenhouderij ondanks geitenstop nog niet van de baan

Enkhuizer geitenhouderij ondanks geitenstop nog niet van de baan
In de aanloop naar het carnaval was de commotie over een nieuwe geitenhouderij in Enkhuizen een dankbare bron van inspiratie.
© Archieffoto
Enkhuizen

Het plan voor een geitenhouderij in een voormalige paardenstoeterij aan de Elsenburg in Enkhuizen is nog niet van de baan. B en W laten in een brief aan de gemeenteraad weten dat tegen het besluit om de vergunningaanvraag buiten behandeling te laten, een bezwaarschrift is ingediend.

Vorig jaar deden Bastiaan van der Heiden en Klaas Boeder met hun bedrijf Elsenburg BV een vergunningaanvraag voor een geitenhouderij met 800 melkgeiten en 200 opfok- en slachtgeiten. Zij hebben hiervoor de voormalige paardenstoeterij van Gerrit Deen aan de Elsenburg 25e aangekocht.

Toen dit eind november bekend werd, ontstond onrust onder inwoners en politiek in Enkhuizen omdat provincies elders in het land juist een ’geitenstop’ hadden afgekondigd vanwege mogelijke gezondheidsrisico’s, zoals verhoogde kans op longontsteking. In december voerde ook de provincie Noord-Holland een geitenstop in. In afwachting van aanvullende gezondheidsonderzoeken mogen bestaande geitenhouderijen tot 2021 niet uitbreiden en mogen er geen nieuwe bedrijven bijkomen.

Lopende vergunningaanvragen moeten echter wel behandeld worden. De gemeente Enkhuizen vond de activiteiten niet in het bestemmingplan passen, de aanvragers wel. Omdat aanvullende informatie van de aanvragers uitbleef, besloot de gemeente de vergunningaanvraag niet te behandelen. Op dat besluit volgde een bezwaarschrift en een hoorzitting, maar het college houdt voet bij stuk.

B en W verwachten dat de aanvragers nu naar de rechtbank in Alkmaar zullen stappen. Die zitting zal op zijn vroegst in het najaar van 2019 plaatsvinden. De aanvragers laten desgevraagd weten zich hierover nog te beraden, maar willen inhoudelijk geen commentaar geven.