Premium

Neergestoken jongen (16) in Den Helder kwam op voor zijn gepeste broertje

Neergestoken jongen (16) in Den Helder kwam op voor zijn gepeste broertje
Den Helder

Pesten vormde de opmaat naar het steekincident, waarbij de twintigjarige Kevin P. begin dit jaar in De Schooten op klaarlichte dag een zestienjarige stadgenoot ernstig verwondde.

Het moet een onwerkelijk beeld geweest zijn, wat er zich op die woensdagmiddag 27 februari heeft afgespeeld nabij de hoek van de Graaf Willem II Straat en de Heer van Egmondstraat. Er worden klappen en knietjes uitgedeeld, er wordt geslagen met kettingsloten, die zelfs om de handen worden gebonden om de dreunen extra kracht mee te geven. Nadat P. met een kettingslot in zijn gezicht wordt geslagen, valt hij op de grond. Om even later, met bebloed gezicht, zijn rivaal te steken in de onderrug.

Het slachtoffer heeft een snijwond van vijf centimeter diep en acht centimeter lang in de onderrug en ondergaat in het ziekenhuis een spoedoperatie. Ook in zijn hand heeft hij een diepe snijwond.

Lees ook: Slachtoffer van steekpartij in Den Helder is zestienjarige jongen

De opmaat voor het steekincident ligt bij een eerder handgemeen tussen twee jeugdgroepen, waarbij rake klappen zijn gevallen. Aanleiding is het pesten van het broertje van het latere slachtoffer. Die meent dat P. ook betrokken was bij het opstootje. Als de twee elkaar die 27ste februari toevallig tegenkomen, wil de jongste verhaal halen.

Onrust

Volgens hem toont P. dan al een mes. Het latere slachtoffer is woest over de pesterijen, haalt thuis het kettingslot op en stuurt aan op een confrontatie. Het steekincident leidt tot grote maatschappelijke onrust in Den Helder. Onder jeugdgroepen en bij de ouders. Reden voor Ron Verheyen, de Texelse raadsman van P., om een verzoek tot schorsing van de voorlopige hechtenis van zijn cliënt uit te stellen. Een terugkeer van P. in zijn woonplaats kon de gemoederen wel eens doen oplaaien.

Voor het toebrengen van zwaar lichamelijk letsel hoorde P.. gisterochtend een celstraf van twaalf maanden, waarvan zes voorwaardelijk, tegen zich eisen. Vanwege zijn ’kwetsbare indruk’ en ’geringe oplossingsvaardigheden’ werd het jeugdstrafrecht toegepast. P. had nog twee voorwaardelijke straffen uit oktober vorig jaar - 120 uur werkstraf en €400 boete - die hij nu moet gaan inlossen.

Verheyen beroept zich op zelfverdediging van zijn cliënt en eiste vrijspraak. ,,Hij vreesde voor zijn leven.’’ Uitspraak over twee weken. Naar verwachting zal het slachtoffer later zelf nog voor de rechter moeten verschijnen voor de mishandeling van P..