Premium

De vele helden van Herder: de hardloper die in de Voordam viel wil zijn redders geëerd zien

De vele helden van Herder: de hardloper die in de Voordam viel wil zijn redders geëerd zien
Ruud Herder viel in 2018 in het water bij de Voordam.
© Foto Bastiaan Heus
Alkmaar

Hollend langs de Voordam in Alkmaar ziet Vered Fijan een hardloper voor zich steeds meer slingeren. Fijan vraagt zich eerst af of hij ’lollig’ doet. ’Hopelijk valt-ie niet in het water’, denkt Fijan nog. De slingerende hardloper loopt richting het water en verdwijnt opeens in de diepte.

Het is geen grapje. Veel mensen roepen. Paniek. Fijan springt achter de man aan, het water in. Hardlopers Brian Duffels en David Komen springen ook.

Een jaar geleden, bij de Alkmaar City Run 2018, wordt Ruud Herder benauwd en duizelig. Hij belandt buiten bewustzijn met zijn gezicht onder water en lijkt te verdrinken.

De man is groot en zwaar. Bijna twee meter lang en honderd kilo. De kracht van drie mensen is nodig om hem uit het water te tillen. Het drietal zwemt de man naar de kade, waar hij uit de gracht wordt getrokken.

Eenmaal liggend op de kade denkt Femke Denkers geen seconde na en begint direct met reanimeren. Jacqueline Etten-Kamhoot en Sandra Kruit komen ook in actie. Het hart van Herder begint weer te kloppen. Zonder Komen, Fijan, Denkers, Duffels en Etten-Kamhoot was het anders afgelopen, beseft Herder achteraf.

De vele helden van Herder: de hardloper die in de Voordam viel wil zijn redders geëerd zien
Ruud Herder. Een jaar later.
© Foto Erna Faust

Zonnetje

Hij vindt dat zijn redders in het zonnetje gezet moeten worden en informeert bij de gemeente of dat kan. De gemeente meldt ’Herders helden’ aan. Besloten wordt om een penning aan een van hun te geven. Aan Duffels.

Roeline Barkhuis, moeder van Fijan, is niet blij. „Geen penning was prima geweest. Het is normaal om achter iemand aan te springen. Maar eentje wel een penning en de rest niet, dat is raar. De man was loodzwaar. Er was echt teamwork nodig om hem uit het water te krijgen.” Frustrerend vindt ze het idee dat haar kritiek aan dovemansoren is gericht.

De vele helden van Herder: de hardloper die in de Voordam viel wil zijn redders geëerd zien
Redder en hardloper Vered Fijan.
© Foto Le Champion

Fijan gunt het Duffels. „Maar het is een beetje krom. We zijn met z’n drieën in het water gesprongen.”

Herder, van Stichting Vrijwilligers Centrale Regio Alkmaar en Stichting Present Heerhugowaard-Langedijk, is niet boos, maar teleurgesteld. „Er zal geen kwade opzet bij geweest zijn. Ik begreep dat de mogelijkheden beperkt werden door protocollen.”

Er is verbazing. „Het is een groep mensen die ik het liefst allemaal in het zonnetje had gezet, omdat zij door hun gezamenlijke actie mijn leven hebben gered. Ik heb de gemeente gevraagd ze te belonen voor hun daad omdat ze iets bijzonders gedaan hebben.”

De gemeente Alkmaar besluit na de verbazing de uitreiking van de penning uit te stellen. Het idee is nu om toch te kijken of alle helden kunnen worden geëerd. De gemeente hoopt zo ’de kou uit de lucht te halen’.

Politierapport

Volgens de woordvoerder is er verwarring ontstaan door het politierapport bij het incident. Het Carnegie Heldenfonds, dat de aanvraag voor de penningen beoordeelt, heeft zich daarop gebaseerd.

De politie heeft alleen met Duffels als getuige gesproken. De rest is direct na het incident alweer doorgelopen. Het is chaotisch na het incident, zegt Fijan. „Ik was in een cafetaria om me op te warmen. Ik wist even niet zo goed wat er gebeurde. Iedereen liep door, dus ik besloot ook door te lopen.”

Aanvankelijk zou Duffels 19 juni z’n penning krijgen. Dat is uitgesteld. Er wordt gekeken of er een later tijdstip mogelijk is en of meer helden van Herder een penning kunnen krijgen. Of dat ze tenminste in het zonnetje worden gezet, zegt de woordvoerder van Alkmaar.

Herder is in 2018 na 48 uur weer op de been. „Ik heb er niets aan overgehouden, was na een paar weken verplichte rust weer aan het werk. Er werd toen gedacht aan een hartafwijking, maar er is niets gevonden. Het is eigenlijk nog een mysterie wat er toen gebeurd is.”

Herder staat gewoon weer aan de start van de Alkmaar City Run van 2019. En loopt de race uit.