Premium

Voorproefje van 3D street art-spektakel in Den Helder bij Lyceum aan Zee, met Amerikaanse kunstenaar als regisseur [video]

Voorproefje van 3D street art-spektakel in Den Helder bij Lyceum aan Zee, met Amerikaanse kunstenaar als regisseur [video]
Den Helder

Een voorproefje van het nieuwe 3D streetart-spektakel dat Den Helder te wachten staat, was dinsdag te zien in Lyceum aan Zee. Tot laat in de middag werkten leerlingen aan een levensgrote dieptetekening. Met als regisseur de Amerikaanse kunstenaar Nate Baranowski.

Met de creatieve inzet van zeventien leerlingen van Lyceum aan Zee betrekt Citymarketing sterker dan vorig jaar het onderwijs bij het 3D streetart-project als fleurige publiekstrekker voor de stad. Deze organisatie nam in 2018 het initiatief voor een tijdelijke kunstzinnige aankleding van openbare delen van het centrum.

Voor de tweede editie heeft Citymarketing 25.000 euro beschikbaar. Dit bedrag hebben vier bedrijven en organisaties uit Den Helder op tafel gelegd. ,,We hebben een plan gemaakt voor dit jaar. Vanwege het grote succes wilden we meer doen dan in 2018. Het nieuwe plan bleek uit te komen op 25.000 euro. Partijen zijn benaderd of zij met elkaar dit bedrag willen schenken. Dat is gelukt”, vertelt Anke de Vries van Citymarketing. De kosten voor de 3D street art komen dus niet ten laste van het eigen budget van de organisatie.

Voorproefje van 3D street art-spektakel in Den Helder bij Lyceum aan Zee, met Amerikaanse kunstenaar als regisseur [video]
Tekenleerlingen van Lyceum aan Zee ronden hun bijdrage aan de komende editie van 3D street art in de stad af.
© Foto Peter van Aalst

Op drie plaatsen in de stad kunnen Nieuwediepers en bezoekers zich straks vergapen aan kolossale driedimensionale ingekleurde tekeningen. Dankzij de perspectiefwerking kunnen zij daar ook zelf onderdeel van worden.

22 ontwerpen

Het werkstuk van Lyceum aan Zee is een extraatje. Het resultaat van een lange voorbereiding en een dag schilderen is te bewonderen tijdens de openingsuren van de school. In de aanloop naar dinsdag kwamen de leerlingen tekenen van docente Naomi Aardema tot 22 ontwerpen. Vijf zijn er uiteindelijk gestuurd naar Nate Baranowski in Chicago.

De internationale kunstenaar voegde drie ontwerpen samen tot één tekening en daarmee gingen de leerlingen dinsdagmorgen aan de slag. Zittend, op hurken, staand, liggend - in allerlei houdingen gaven zij het vrouwenhoofd met een fantasierijk hoofddeksel steeds meer kleur. Met rondom de hoofdafbeelding diverse fantasierijke versieringen.

Met een blijvende glimlach zag Jill - de vrouw van Nate - het kunstwerk vorderen. Een van de drie gebruikte ontwerpen komt van John Dollé (17), de andere twee zijn van Lin Markus (15). ,,Vet. Dat had ik niet verwacht”, reageert Lin. Ondertussen krijgt John aanwijzingen van de 3D street art-grootheid.

Buitenkansje

,,Nate is de regisseur, de leerlingen zijn de uitvoerenden”, legt docent Naomi uit. ’Een buitenkansje’ noemt zij het aanbod van Citymarketing. ,,Het is heel stimulerend om de kinderen te laten samenwerken met zo’n professional.”

Danita de Beurs (14) beaamt dat volledig. ,,Onze docenten zijn natuurlijk heel goed, maar nu merk je het verschil met een professionele kunstenaar.” Tekenen in eenpuntsperspectief en tweepuntsperspectief hebben ze allemaal wel gehad, maar een anamorfose is andere koek. Zo’n tekening lijkt alleen vanuit een bepaalde hoek realistisch.

Twee bij twee en een halve meter is het werkstuk van de leerlingen. Gemaakt op delen van hout, in een lokaal. Buiten op het schoolplein lukte niet vanwege de regen dinsdagmorgen. Andere projecten in de stad volgen in juli: bij de dubbele bolder op het Stationsplein en op de foodwand van de Spoorstraat.

Dit wordt het werk van twee tekenaars uit Mexico en een uit Polen.

Opnieuw de Keizersbrug, opnieuw 35 vierkante meter, maar een totaal andere afbeelding. Nate Baranowski verwacht deze 3D-illustratie zaterdag af te hebben. Op tweede pinksterdag begon hij.