Premium

Backpacker uit Huizen (26) ontmaskert voyeur die hem droombaan gaf: huis vol camera’s

Backpacker uit Huizen (26) ontmaskert voyeur die hem droombaan gaf: huis vol camera’s
© Archief
HUIZEN

Wat voor Maron de Rooij een droombaan moest worden, bleek een nachtmerrie te zijn. De 26-jarige backpacker uit Huizen zou aan de slag gaan op een boerenbedrijf in het noordoosten van Australië, maar bleek te hebben gesolliciteerd bij een stiekeme voyeur die overal in zijn slaapkamer en badkamer verborgen camera’s had geplaatst.

Gelukkig ontdekte De Rooij op tijd dat hij bij een viezerik was beland. „Toen ik met de man sprak, vertelde hij me dat hij altijd iedere sollicitant goed screent”, vertelt hij vanuit ’Down Under’ over wat hij twee weken geleden meemaakte. „Want je hebt er rare types tussen zitten, gaf hij als reden aan. Nou, dat kan ik beamen. Je hebt rare types.”

Maar dat was in dit geval de werkgever zélf. Die toevallig deze keer toch niet zo heel goed had gecontroleerd met wie hij van doen had, want op het cv van de Huizenaar had hij kunnen zien dat hij een it-achtergrond heeft, en in het verleden ook surveillancesystemen aanlegde.

De Rooij had dan ook al snel door dat er iets niet klopte toen hij aankwam in zijn kamer in het gebied dat behoorlijk afgelegen ligt. Zo zag hij al meteen vreemde infraroodlampjes en een brandmelder aan het plafond waar een usb-kabeltje aan vast bleek te zitten.

„Ook stond er een wekker die niet de juiste tijd weergaf. Die haalde ik eraf om dat te veranderen, maar ik zag dat er een cameraatje inzat. Daarna ontdekte ik er nog meer.” Zijn hele verblijf zat vol met van die verborgen mini-apparatuur.

„Ik begreep meteen waarom de werkgever daarvoor had gezegd: ’We hebben hier slechts één regel: er wordt hier elke avond gedoucht’. Waarschijnlijk had hij mijn foto gezien en dacht hij: díe wil ik hier hebben.”

Voor de twintiger brak een gespannen nacht aan. Hij wist immers niet of de eigenaar van de ranch inmiddels wist dat hij de ’oogjes’ had ontdekt, en hij zat tientallen kilometers van de bewoonde wereld verwijderd.

„Ik heb het slot op de deur gedaan en ben met mijn kleren aan in bed gaan liggen, uiteraard zonder te douchen. Geslapen heb ik nauwelijks, want wie was deze man? Misschien had hij wel een geweer in huis. Je hoort genoeg horrorverhalen over afgelegen gebieden. Ik had bovendien geen bereik met mijn telefoon. Gelukkig wel wifi, dus heb mijn nicht berichten gestuurd met de vraag of zij de politie wilde inschakelen.”

Agenten konden op dat moment niks doen, maar waren wel de volgende ochtend ter plaatse om het verhaal van de backpacker aan te horen en vervolgens de 44-jarige eigenaar te confronteren.

Hij is daarop aangehouden, nadat hij een bekentenis aflegde. Zoals het er nu voorstaat moet hij volgende maand voorkomen. Het relaas van onze landgenoot, niet de eerste backpacker op het boerenbedrijf, krijgt inmiddels volop aandacht in Australische media.

De Rooij wil eerst even bijkomen na alle tumult. „Ik zit nu bij familieleden die al lang in dit land wonen. Ik hoop alsnog bij een soortgelijke boerenonderneming te kunnen werken. Australië is een prachtig land, en omdat het qua verlenging van mijn visum nodig is om hier 88 dagen te werken bij zo’n bedrijf, hoop ik dat het me lukt.”