Premium

Thuis bij Oranje Leeuwin Lize Kop: ’Zag ze Ireen Wüst op tv, dan trok ze een schaatspak aan’ [video]

Thuis bij Oranje Leeuwin Lize Kop: ’Zag ze Ireen Wüst op tv, dan trok ze een schaatspak aan’ [video]
Wormer

De ouders van Lize Kop doen liever gewoon, want dat is al gek genoeg. De keepster heeft het mede door die opvoeding tot Oranje geschopt.

Een man langs de lijn bij Fortuna Wormerveer stoot Annemiek Crok enthousiast aan. ,,Die zoon van jullie, wat kan die geweldig goed keepen, zeg. Knap hoor.”

Leuk, zo’n compliment, denkt de toehoorster. ,,Maar het is toch echt mijn dochter.” ,,Oh, nou, dan is het helemáál knap.”

Het is een van de eerste herinneringen die de moeder van Lize Kop heeft aan het begin van een veelbelovende carrière. De nu 21-jarige Oranje-international speelt dan nog in de jeugd van de regionale voetbalclub Fortuna Wormerveer. ,,Als ze op doel staat, is ze totaal niet bang. Dat was toen al zo.”

Lees ook: Op zoek naar de wortels van Oranje Leeuwin Renate Jansen: ’Nu doet ze soms ’tolletjes’ als ze scoort’ [video]

Thuis bij Oranje Leeuwin Lize Kop: ’Zag ze Ireen Wüst op tv, dan trok ze een schaatspak aan’ [video]
Lize Kop tijdens een training van Oranje.
© Foto Albert van der Ploeg

Skiën

Haar dochter wil in die tijd niet alleen voetballen, maar ook zeilen, windsurfen, kitesurfen en skiën. Als Lize vijftien is, staat ze voor een cruciaal moment: kiest ze voor skiën of gaat ze in op een uitnodiging van de KNVB?

,,Die keuze was heel lastig voor haar”, weet vader Milko Kop nog. ,,Wij zagen ook in dat ze enorm veel talent had voor skiën. Net op het punt dat alles haast in het teken van die sport kwam te staan, meldde de KNVB zich.”

Met dank aan een leraar op het Willem Blaeu in Alkmaar, die haar stimuleert om vaker te gaan keepen, wordt het voetbal. ,,Het was haar eigen dingetje”, zegt vader Kop. ,,Voor ons was het moeilijk te adviseren. Wij hebben geen achtergrond in de topsport. Dan benader je het als ouder en zeg je: we laten je vrij om zelf de keuze te maken.”

Ze groeit uit tot eerste keeper bij Ajax en debuteert in maart van dit jaar bij de Oranje Leeuwinnen. Haar ouders zien elke dag terug dat Lize Kop op de cruciale moment de juiste keuze maakte.

,,Ik weet nog dat we bij het EK 2017 kaartjes hadden gekocht voor alle groepswedstrijden van de Leeuwinnen. ’Wat zou het fantastisch zijn als Lize ooit in dit team mag spelen’, dachten we hardop. Drie maanden later kwam de eerste uitnodiging van de bondscoach. Het is de afgelopen jaren van hoogtepunt naar hoogtepunt gegaan.”

Thuis bij Oranje Leeuwin Lize Kop: ’Zag ze Ireen Wüst op tv, dan trok ze een schaatspak aan’ [video]
Milko Kop en Annemiek Crok kozen ervoor Lize te ondersteunen bij haar toekomst in de topsport, welke sport dat ook zou zijn.
© Foto Ronald Goedheer

Zoon

De familie Kop loopt met dit soort verhalen niet graag te koop. De ouders vertellen net zo graag over de succesvolle onderneming in gezonde voeding die hun zoon Max (25) is begonnen met zijn vriendin. En de vele prijzen die dochterlief verzamelt, liggen ’ergens boven’.

,,Wij zeggen altijd: doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg. Cliché, maar zo werkt het wel”, stelt Crok. ,,Het is de afgelopen jaren wel lastiger geworden, mede door sociale media zoals Instagram. Iedereen wil wat van haar. Dan zitten we in het vliegtuig en krijgt ze ineens een berichtje van een wildvreemde. Dat ze een paar stoelen achter haar zit.”

Lize weet er goed mee om te gaan. Ze blijkt een gezelligheidsdier, houdt van vrolijkheid en bepaalt graag de sfeer. Ze kan zich bovendien, eenmaal ergens enthousiast van geworden, voor de volle honderd procent geven.

,,Dat heeft ze altijd gehad: zag ze Ireen Wüst op tv bezig, dan trok ze een schaatspak aan en ging ze haar nadoen. Naar de kinderopvang moest en zou ze al met de fiets gaan. Hoe jong ze ook was, als iemand anders het kon, moest zij het toch ook kunnen? Dat is altijd haar drijfveer geweest”, stelt Crok.

Lize blinkt uit in het stellen van doelen. ,,Ik heb jou zien skiën, dus dat wil ik ook kunnen. En het liefst beter, dus daar ga ik vol voor. Dat zegt ze niet, maar dat doet ze wel. Die gedrevenheid straalt ze gewoon uit.”

Problemen

Daardoor maken haar ouders zich weinig zorgen als Kop vanwege tijdsgebrek in de problemen komt op school. Ze passeert drie verschillende havo’s in zeven verschillende klassen.

,,Wij wilden wel dat ze haar diploma zou halen, maar wisten ook dat sport alles voor haar was”, vertelt haar vader. ,,Als ouders wilden wij Lize niet in haar keuze afremmen. We hebben er juist voor gekozen om haar zo goed mogelijk te ondersteunen bij het bereiken van haar doelen.”

Naast talloze bekers heeft Lize Kop inmiddels een havodiploma. De familie zit in Frankrijk op de tribune en beseft dat deelname aan een WK een nieuw hoogtepunt aan haar carrière toevoegt.

Milko Kop: ,,Vooral in het begin waren wij nog onrustiger dan zij als ze mocht spelen. Een keepersfout is van alles wat er kan gebeuren het meest fataal. We hebben geleerd dat los te laten.”

Net binnen