Raad van State: Bergen meldde hoogteverschillen in nieuwbouwplan ’Watertoren’ niet

Den Haag/Bergen

De gemeente Bergen heeft een omissie begaan door in het Watertorenplan voor Egmond aan Zee de hoogteverschillen in het landschap niet te vermelden. Dit heeft de Stichting Advisering Bestuursrechtspraak (StaB) ontdekt, die in opdracht van de Raad van State onderzoek naar dit plan heeft gedaan.

Een en ander werd duidelijk tijdens de zitting gistermorgen van de Raad van State over de zienswijzen die tegen dit plan zijn ingediend. De bezwaarmakers willen vooral dat de sporthal uit de woonwijk verplaatst wordt naar het zuiden, naast jongerencentrum De Wal.

Het gaat hierbij met name om de twee-onder-een-kap-woningen, die ten noorden van de sporthal tegen de duinen aan zijn gepland. Doordat de grond daar omhoog loopt, kunnen de geplande woningen bouwhoogtes krijgen van veertien meter boven NAP, hoger zelfs dan de sporthal.

Staatsraad J. Hoekstra, die voorzitter van de zitting was, vroeg zich dan ook af of die hoogte het landschappelijke beeld oplevert dat de raad wil.

Een van de bezwaarmakers, omwonende Richard van Ham voegde hier aan toe dat op een groot deel van het duin op deze manier geen zicht meer is: ,,Ik betwijfel of de raadsleden bij het nemen van het besluit zich hiervan bewust waren.’’

De StaB stelde nog een punt van de gemeente nadrukkelijk ter discussie. De gemeente zegt dat het watertorengebied een zogenoemd gemengd gebied is met naast woningen ook bedrijven en andere instellingen. Het StaB meent echter dat het een rustige woonwijk is, waarvoor de regels strenger zijn. Van Ham: ,,De gemeente noemt een transformatorhuisje bijvoorbeeld ook een bedrijf.’’

Staatsraad Hoekstra constateerde bovendien dat de nieuwere regels voor het parkeren meer mogelijkheden biedt om ervan af te wijken. Uitspraak over zes weken.

Het laatste nieuws.