Premium

Actie gemeente bij woonwagenkamp in Zaandam afgeblazen na blokkade met auto’s

Actie gemeente bij woonwagenkamp in Zaandam afgeblazen na blokkade met auto’s
Een vrachtwagen blokkeerde de weg naar de in- en uitgang van het woonwagenkamp Zaanderhorn.
© Foto HMC
Zaandam

Een actie van de gemeente om materialen in de openbare ruimte bij woonwagenkamp Zaanderhorn weg te halen, moest vrijdag worden afgeblazen. Een vrachtwagen en enkele personenauto’s blokkeerden de ingang van het terrein.

De gemeente Zaanstad wilde uitvoering geven aan een afspraak die drie weken geleden gemaakt werd na een controle van illegaal geplaatste containers en kermistrailers. Die werden ontdekt toen op enige afstand van het terrein een hennepplantage werd aangetroffen. Volgens de gemeente was de met de eigenaar afgesproken termijn om het materiaal zelf weg te halen, verstreken. Politie en Handhaving kwamen met de berger en de gemeente mee.

Een voertuig van het bergingsbedrijf werd vrijdagmiddag ingesloten tussen woonwagens en een vrachtwagen. Die kon pas vertrekken nadat de truck en de auto’s waren weggehaald.

Een woordvoerder van de familie verwoordde onvrede over het contact met de gemeente. Een verwijt is onder meer dat de gemeente de onduidelijke situatie rond het kamp zelf heeft gecreëerd. ,,We voelen ons al drie weken lang al mikpunt van een razzia”, waren de emotionele woorden namens de familie. In de loop der jaren is een aantal bewoners al verhuisd naar andere locaties. Op dit moment wonen er vijf gezinnen.

Actie gemeente bij woonwagenkamp in Zaandam afgeblazen na blokkade met auto’s
De auto van het bergingsbedrijf op het terrein van het woonwagenkamp.
© Foto HMC

Bezetting gemeentehuis

De familie heeft aangekondigd dat als het terrein verder ontruimd wordt, wordt ingezet op een bezetting van de omgeving rond het gemeentehuis. Dan zullen mogelijk tientallen vrachtwagens de toegang tot het stadhuis belemmeren en mogelijk het verkeer in een groot deel van het centrum hinderen.

Gemeentewoordvoerder Martijn Jonker zei dat Zaanstad in gesprek hoopt te blijven met de eigenaar van de objecten. Hij kon vrijdagmiddag nog niet officieel melden wat de reden was om de actie te staken.