Beveiligers Schiphol willen met handschoenen fouilleren

Een reiziger wordt op Schiphol gefouilleerd.
© ANP
Schiphol

Beveiligers willen bij het fouilleren van passagiers op Schiphol vaker handschoenen gebruiken. Maar liefst 87 procent van de personeelsleden is wel eens bang voor besmetting.

Dat blijkt uit een enquête onder 215 beveiligers op Schiphol dat is uitgevoerd door vakbond CNV Vakmensen.

Bij het doorzoeken van handbagage trekken beveiligers al vaak van die blauwe handschoenen aan. Maar bij het fouilleren van passagiers mogen ze volgens de vakbond niet zomaar zelf handschoenen pakken en gebruiken. Vaak liggen er ook simpelweg geen handschoenen voor het grijpen.

Erik Maas, onderhandelaar van CNV Vakmensen, is geschrokken van de uitkomsten. „Als je leest en hoort wat de beveiligers dagelijks meemaken, word je er onpasselijk van. Zweet, bloed, urine, ontlasting en open wonden. Het is niet echt prettig allemaal. De grootste problemen doen zich voor op transfervluchten, waar passagiers een lange vlucht achter de rug hebben en de persoonlijke hygiëne soms ver te zoeken is. Ik kan me goed voorstellen dat beveiligers zichzelf hiertegen willen kunnen beschermen. Wij willen hier betere afspraken over.”

Een kleine meerderheid van de beveiligers (57 procent) wil het liefst altijd handschoenen dragen. En wie ze in bepaalde gevallen toch wil dragen, moet eerst toestemming aan de leidinggevende vragen.

Klantvriendelijk

Dat beveiligers niet zelf over handschoenen mogen beslissen, komt voort uit een afspraak die Schiphol heeft gemaakt met de beveiligingsbedrijven. Volgens die afspraak moeten passagiers standaard zónder handschoenen worden gefouilleerd. Het idee erachter is dat de beveiligers dan beter kunnen voelen én dat dit voor de passagiers ook klantvriendelijker overkomt.

De naleving van die afspraak is eind vorig jaar aangescherpt, zeggen de beveiligers nu. „Voorheen konden ze makkelijker zelf handschoenen pakken, maar dat wordt nu sterk ontmoedigd en bijna onmogelijk gemaakt”, stelt Maas. „Alleen op doktersadvies mogen beveiligers standaard handschoenen dragen.”

Wasbak

Uit de enquête blijkt nog een knelpunt. In de afgelopen periode zijn op meerdere plekken wasbakken verdwenen. Beveiligers moeten nu vaak eerst een eind lopen voordat ze ergens hun handen kunnen wassen. Vanwege de drukte is daar meestal geen tijd voor.

,,In principe fouilleer ik zonder handschoenen omdat ik het gevoel heb dat ik dan beter de dingen waarneem’’, laat een van de beveiligers weten. Maar soms stuit je dan op urine, ontlasting of bloed. ,,Tot nu toe vond ik dat geen probleem omdat ze overal wasbakjes hadden staan om snel even je handen te wassen. Maar om de een of andere reden zijn deze wasbakken allemaal verdwenen en moeten wij helemaal naar de passagierstoiletten om onze handen te wassen. Daar heb je wel toestemming van twee verschillende leidinggevenden voor nodig.’’

Vakbondsman Maas wil dat de beveiligingsbedrijven en Schiphol nu actie ondernemen. ,,Concreet betekent dit dat er voldoende handschoenen beschikbaar zijn en beveiligers zelf kunnen beslissen of ze liever wel of niet willen fouilleren met handschoenen. Daarnaast moeten er meer mogelijkheden komen om de handen te wassen. Bij smerige situaties is dat voor beveiligers én de andere passagiers prettiger.’’

Schiphol laat in een reactie weten dat in principe fouilleren gebeurt zonder handschoenen. ,,Vanuit hygiënisch perspectief kan zowel op verzoek van een passagier of als een beveiliger dat nodig vindt, tijdens het fouilleren gebruik worden gemaakt van latex handschoenen. Dit is een bestaande werkwijze. Als een beveiliger een latex-allergie heeft wordt er gebruik gemaakt van latex-vrije handschoenen. Er zijn op Schiphol voldoende voorzieningen voor agents om hun handen te desinfecteren.’’