Premium

Fiets aan de hand in Middenbeemster voor de veiligheid én een zakje bloemenzaadjes

Fiets aan de hand in Middenbeemster voor de veiligheid én een zakje bloemenzaadjes
Afstappen en het laatste stukje lopen naar school.
© Foto Wim Egas
Middenbeemster

Het voetpad bij basisschool de Blauwe Morgenster in Middenbeemster is normaal gesproken een oase voor fietsers. Zij slingeren tussen de wandelende ouders en kinderen door en pakken af een toe een stukje berm mee. Deze week ziet het beeld er heel anders uit. Alle ouders en kinderen stappen keurig van hun fiets om het laatste stukje te lopen.

Die ommekeer is te danken aan leerlingen van groep acht. Zij staan iedere ochtend en middag op het voetpad en vragen voorbijgangers netjes of zij willen afstappen. Iedereen die daar gehoor aan geeft, krijgt een zakje met bloemenzaadjes. Ook hangen er zelfgemaakte verkeersborden waarop is aangegeven dat het paadje alleen bedoeld is voor voetgangers.

,,Eindelijk stapt iedereen af. De situatie was echt onbegrijpelijk’’, roept een van de ouders die uiteraard lopend zijn kind naar school brengt.

Arvid Vlaar (11) vertelt hoe de actie is ontstaan. ,,We vinden het een gevaarlijke plek. Het is een voetpad, maar er wordt ook heel veel gefietst. Als je met de fiets omvalt, kun je zo een paar kinderen in je val meetrekken.’’

Hij zegt dat hij zelf wel altijd van zijn fiets stapt. Ook zijn klasgenoten Jesper Nieuwenhuizen (12) en Sonny Padding (11) houden zich aan de regels en willen dat anderen dit ook doen. ,,Gelukkig is er nog nooit iets ergs gebeurd, maar gevaarlijk is het wel’’, zegt Jesper. De actie van de oudste leerlingen lijkt zijn vruchten af te werpen.

Directeur Henk Kemper is trots op de kinderen. ,,Zij zijn zelf met deze actie gekomen en hebben ook de invulling bedacht.’’ Hij noemt de actie een succes. ,,Het gaat om bewustwording bij ouders en kinderen. Die lijkt er nu te komen. Waar heb je het ook eigenlijk over? Het gaat om de laatste zestig meter die mensen moet lopen.’’

Volgens Kemper gaat de gemeente nu kijken of er echte verkeersborden kunnen komen waarop staat het dat het om een voetpad gaat. Deze borden moeten de zelfgemaakte van de kinderen vervangen.

Het verkeer rondom de Blauwe Morgenster is al langere tijd een ergernis voor velen. Niet alleen binnen de school, ook daarbuiten. Buurtbewoners zien iedere ochtend en middag een verkeerschaos ontstaan in hun straat als ouders hun kinderen met de auto naar school brengen of weer ophalen. Een eerdere verkeersactie op de basisschool moest de ouders wijzen op het feit dat ze beter lopend of met de fiets kunnen komen. In de toekomst volgen nog meer verkeersacties.