Premium

Victoriefonds steunt EK Wielrennen met 150.000 euro

Victoriefonds steunt EK Wielrennen met 150.000 euro
Alkmaar

Het Victoriefonds draagt 150.000 euro bij aan het Europees kampioenschap wielrennen dat in augustus in Alkmaar plaatsheeft. Dat heeft het bestuur besloten van de stichting die jaarlijks geld geeft aan projecten gericht op ’de verbetering van het Alkmaarse leefklimaat’. ,,We hopen hiermee veel Alkmaarders vijf prachtige EK-dagen te bezorgen’’, aldus voorzitter Gerjon Rooker van het Victoriefonds.

Ongeveer een derde van de 150.000 euro gaat naar zogenoemde randactiviteiten die gericht zijn op bezoekers die weinig of niet deelnemen aan sociaal verkeer, kinderen met een zorgindicatie en aan mensen met een fysieke of verstandelijke beperking.

Ook een derde gaat naar evenementen voor inwoners en publiek rondom het EK. Het gaat hierbij om evenementen georganiseerd door verenigingen en instellingen zoals wielerclubs, scouting en de vrijwilligerscentrale.

De rest gaat naar ’Alkmaar fietst’. Een project erop gericht om mensen zoveel mogelijk op de fiets te krijgen. De gedachte bij de gemeente Alkmaar is dat door het EK Wielrennen er meer gefietst gaat worden door de ’gewone’ Alkmaarder.

Rooker geeft aan dat de aanvragen voor het geld uit het fonds op dit moment nog verder uitgewerkt worden.

Stichting

Het Victoriefonds is een stichting die vijf miljoen euro beheert. Sinds 2014 geeft die jaarlijks zo’n drie à vier ton aan projecten. De stichting beheert geld afkomstig van de verkoop van een Alkmaarse kabelnetwerk.

Alkmaar is wielrenstad van 7 tot 11 augustus. De gemeente investeert zelf 950.000 euro.

Kort na de officiële aankondiging afgelopen maart dat het EK in Alkmaar is, stroomden bij het Victoriefonds al aanvragen binnen. Er waren tal van wielren-minnende organisaties die iets leuks wilden organiseren voor het EK.

In eerste instantie reageerde Rooker nog terughoudend op de EK-aanvragen. Dat er aanvragen uit verschillende hoeken kwamen en er niet een regiegroep bij zat, maakte het voor hem lastig.

Net binnen