Premium

Gemakkelijk en gezond straks 100 jaar worden? Ja hoor, dat kan in de Noordkop, zeggen wetenschappers in spe

Gemakkelijk en gezond straks 100 jaar worden? Ja hoor, dat kan in de Noordkop, zeggen wetenschappers in spe
Junior College Julianadorp. Beloon fietskilometers, is een voorstel.
© Archieffoto
Den Helder

Een lokale munt in de Noordkop? ’Geld’ verdienen met werken in de moestuin van de oudere buurman of de ramen van de hulpbehoevende buurvrouw te lappen? Gek? Niet voor studenten van de Universiteit van Wageningen.

Zij deden onderzoek naar verbetering van de leefbaarheid in de Kop van Noord-Holland. De wetenschappers in spe zien een ’sociale munt’ als belangrijk wapen tegen eenzaamheid.

Met de toenemende vergrijzing in de Noordkop dreigt het probleem van eenzaamheid steeds groter te worden. Het verdienen en uitgeven van ’eigen geld’ bevordert de contacten tussen buurtbewoners, stellen de studenten in hun eindrapportage aan de gemeenten Den Helder, Texel, Hollands Kroon en Schagen. Het gemeenschapsgevoel zal erdoor versterken, is de conclusie.

Honderd jaar

Hoe kun je straks - een paar decennia verder - gemakkelijk en gezond ouder worden dan honderd jaar? Met deze vraag ging een groep studenten ruimtelijke planning aan de slag in de vier Noordkop-gemeenten.

De Helderse ambtenaar Willem Stam - ’strategisch adviseur’ van de gemeente - schakelde de jongeren in om beter te weten hoe je regio vitaler kan maken. Interviews, gebiedsverkenningen en studie van eerdere onderzoeken mondden uit in prikkelende analyses.

De introductie van ’Bootjes’ is er één van. Zo noemen de jonge Wageningers de munt voor de Kop. Verdien één of meer Bootjes met afval opruimen voor een ander, of met vergelijkbare sympathieke klusjes.

Bootjes kan je weer uitgeven om te profiteren van andere burendiensten. Je kunt er ook terecht bij aangesloten ondernemers voor reguliere diensten en producten. Bewoners kunnen samen Bootjes sparen voor een schommel in het wijkspeeltuintje.

’Koploper’

Willem Stam en collega’s zien zo’n Noordkop-munt als creatief middel om verantwoordelijkheid te nemen, voor elkaar en voor je omgeving. Het werk van ’Wageningen’ biedt ambtenaren en bestuurders volop handreikingen om mee aan de slag te gaan. Wat wil je ook, met ronkende samenvattingen als ’Een regio zonder kopzorgen’ en ’Koploper’.

De studenten lanceren een vindingrijk plan om het onderwijs in de regio te verbeteren, om zo te voorzien in de behoefte aan personeel in vooral de zorg, agrarische sector, techniek en toerisme.

Concurrentie

Zij ervaren nu vooral concurrentie tussen de middelbare scholen. ’Er is weinig samenwerking’. De vijf scholen in het voortgezet onderwijs moeten zich richten op een eigen thema. Leerlingen volgen dan kris kras door de regio lessen, dankzij goed en gratis busvervoer.

Voor toerisme moeten zij op Texel zijn, voor techniek in Den Helder, voor zorg in Schagen, voor agrotechnologie en agricultuur in Wieringerwerf en voor ecologie en groene ruimte in Julianadorp.

Eén suggestie toe. Om scholieren in beweging te krijgen, leveren fietskilometers gratis fruit en een broodje gezond op.