Premium

Voorbijganger behoedt Schapenstreek in Lutjebroek voor veel grotere brand

Voorbijganger behoedt Schapenstreek in Lutjebroek voor veel grotere brand
Mark en Anita Alderwegen in hun winkel waar de brand heeft gewoed. ,,Ik hoop dat ik goed verzekerd ben’’, zegt Anita.
© Foto Theo Groot
Lutjebroek

Dankzij kordaat optreden van een voorbijganger is de brand bij zuivel- en zorgboerderij Schapenstreek in Lutjebroek beperkt gebleven. Vermoedelijk door kortsluiting gingen twee vriezers in de winkel op het erf verloren. ,,Een man reed over de weg en zag bij ons rookwolken. Hij reed direct ons erf op om ons te waarschuwen’’, vertelt Anita Alderwegen van het bedrijf.

Daags na de brand, die dinsdagmiddag tegen vijven uitbrak, is Anita Alderwegen nog steeds beduusd van wat haar is overkomen.

Lees ook: Brand in boerderijwinkel Lutjebroek: eigenaresse neemt heft in eigen hand

,,Een kwartier voordat de brand uitbrak was ik zelf nog in de winkel. Ik ben ontzettend blij dat deze meneer zo snel reageerde, want dit had veel erger kunnen aflopen. En blij dat dit overdag gebeurde en niet ’s nachts als de stal hier vlakbij vol met dieren zit.’’

Bekers ijs

,,De brandweer vermoedt kortsluiting’’, zegt Anita die het bedrijf samen met haar man Mark leidt. Twee diepvriezers zijn kapot, waarin normaal gesproken de bekers met het zelfgemaakte schapenmelkijs voor de klanten staan. Die komen niet alleen via de Gouw voor deze lekkernij, maar ook varend via het water.

,,Het dak van onze winkel is door de brand ook naar zijn grootje. En enkele muurpanelen zijn kapot.’’ Voordat de brandweer ter plaatse was om het vuur te blussen, greep Anita zelf de poederblusser. ,,Dit heeft ook nog schade veroorzaakt’’, vermoedt zij.

Voorbijganger behoedt Schapenstreek in Lutjebroek voor veel grotere brand
© Archief

,,Ik hoop dat ik goed verzekerd ben, want daar heb ik na een inbraak eerder zeer slechte ervaringen mee. De verzekeraar zei toen dat ik voor brand verzekerd ben. We wachten het maar af. Al wil ik wel dat de verzekeraar haast maakt, want zondag wil ik met de winkel weer open.’’

Drie brandblaren

Ze liep zelf drie brandblaren op haar handen op. Gelukkig was dit het enige fysieke leed dat de brand veroorzaakte. Anita en haar man Mark Alderwegen hopen nu snel verder te kunnen met hun zuivelboerderij. Hiervoor hebben ze een nieuw erfpachtcontract met Staatsbosbeheer voor dertig jaar ondertekend. Staatsbosbeheer is de eigenaar van de grond waarop de opstallen staan.

Omdat het lang duurde voordat dit rond kwam, hebben Anita en Mark jarenlang niet geïnvesteerd in hun bedrijfsgebouwen. De schapenstal is hierdoor tamelijk gedateerd.

,,We zijn nu zo ver dat we een tekening voor de nieuwe stal laten maken’’, vertelt Anita. ,,Volgend jaar moet die nieuwe stal worden gebouwd. Omdat we eerder geen verlenging van ons erfpachtcontract kregen, hebben we hier nog niets aan gedaan.’’

Net binnen