Premium

Onterecht ontslag docente kost Martinuscollege in Grootebroek ruim een ton

Onterecht ontslag docente kost Martinuscollege in Grootebroek ruim een ton
Directeur Kees van Bergeijk van het Martinuscollege. ,,Het is wat het is.’’
© Archieffoto Holland Media Combinatie
Grootebroek

Het Martinuscollege in Grootebroek heeft in 2017 ten onrechte een docente op staande voet ontslagen. Dit oordeelt het gerechtshof in Amsterdam. Het oordeel betekent dat de middelbare school ruim een ton aan vergoedingen aan haar moet betalen.

De vrouw werkte ruim achttien jaar als docente management & organisatie en economie op het Martinuscollege.

Het conflict dat zij met de school kreeg draait om enkele weken vakantie die zij van 12 april tot begin mei 2017 genoot. Volgens de school had zij daarvoor geen toestemming gevraagd en gekregen.

Leidinggevende

De docente stelt dat zij op 4 oktober 2016 toestemming had gevraagd aan haar leidinggevende. Ze vertelde de rechter dat zij toen ook haar reisdoel heeft verteld; namelijk Ecuador en de Galapagoseilanden.

Volgens de school had zij sinds de zomer van 2016 echter ’geen mondeling contact meer’ met haar leidinggevende. Iets wat de docente bestrijdt door te wijzen op app-verkeer tussen beiden.

Voor de benodigde vrije dagen voor de reis maakte de docente gebruik van compensatiedagen, die zij had opgebouwd doordat ze extra dagen werkte vanwege uitwisselingen. Dit gebeurde buiten de drie dagen per week waarvoor ze was aangesteld.

Ongeoorloofd afwezig

Haar vakantie ging door, maar de docente kreeg wel direct ontslag op staande voet omdat zij volgens de schoolleiding ongeoorloofd afwezig was. De rechtbank en vervolgens het gerechtshof stellen beide dat dit ontslag onterecht was.

Volgens de rechters staat niet vast dat de vrouw zonder toestemming afwezig was. Haar kan geen ernstig verwijtbare handeling worden aangewreven. De school had de gebeurtenissen rond haar vakantie-aanvraag zorgvuldiger moeten onderzoeken.

Op last van het gerechtshof moet het Martinuscollege de docente nu 80.000 euro als ’billijke vergoeding’ betalen. Daar komt nog eens 26.000 euro als ’transitievergoeding’ voor het ontslag bij. Nieuwe gerechtelijke stappen tegen dit besluit neemt de school niet, vertelt directeur Kees van Bergeijk: „We accepteren deze uitspraak. Daar kun je het niet mee eens zijn, maar dit is wat het Hof zegt.”

„Ik heb haar niet impulsief ontslagen. Zo zit ik niet in elkaar”, zegt directeur Kees van Bergeijk over zijn - naar nu blijkt onterechte - besluit om in 2017 een docente op staande voet te ontslaan. „Ik heb toen juridisch advies ingewonnen. En ik ben er nog steeds van overtuigd dat zij haar verlof niet had aangevraagd. Maar het is wat het is.”

„Niemand heeft het monopolie op de waarheid”, beseft Van Bergeijk. „Ik heb voor de rechter niet kunnen aantonen dat hier geen sprake van een misverstand was. Want als dat het geval zou zijn geweest, had ik haar niet ontslagen.”

’Nooit meegemaakt’

In de ogen van de schooldirecteur was de docente in 2017 ongeoorloofd afwezig toen ze een vakantiereis maakte. „Ik heb dit in 34 jaar onderwijs, waarvan bijna negen jaar op het Martinuscollege, nog nooit eerder meegemaakt”, aldus Van Bergeijk. „Onze verlofregels zijn simpel en hebben nooit tot een misverstand geleid. Ik ga de regels daarom nu ook niet aanpassen.”

Volgens de schoolreglementen van het Martinuscollege is het, ’behoudens zeer uitzonderlijke gevallen’, niet toegestaan om tijdens een reguliere onderwijsperiode vakantie of verlof op te nemen.

De docente in kwestie heeft dit overigens betwist. Tegenover de rechter heeft zij voorbeelden genoemd van collega’s waarbij de school dit wel toestond.

Tijdens de rechtszitting kwam ook ter sprake dat de docente in 2015 al eens een waarschuwing had gekregen over het opnemen van verlof. Zelf had zij haar vertrouwen in het Martinuscollege verloren nadat zij op staande voet ontslagen was. Ook klaagde ze over rugklachten en ernstige en toenemende oogklachten.

’Op vakantie’

De docente werkt inmiddels op het Luzac College in Alkmaar. Voor commentaar is ze volgens haar advocaat Shira Vrij op dit moment onbereikbaar. „Ze is op vakantie”, verklaart Vrij.

Via de telefoon laat de docente weten dat ze thans in Armenië verblijft. Ze wil verder geen enkel commentaar geven.