Premium

’Meisjes uit het azc moeten soms kleding aan in het zwembad maar ze zwemmen wel en dat is belangrijk’ [video]

’Meisjes uit het azc moeten soms kleding aan in het zwembad maar ze zwemmen wel en dat is belangrijk’ [video]
’Badjuf’ Angela Lammers met een leerling die voor het eerst van zijn leven in het zwembad komt.
© Foto Erna Faust
Heerhugowaard

Ze heeft zwemles, Narges Rezai (11). In zwembad Waardergolf in Heerhugowaard. ,,Heerlijk!” Ze lacht. Twee maanden krijgt ze nu les. ,,In Afghanistan, waar ik geboren ben, is het verboden voor vrouwen om te zwemmen.”

Narges woont in het azc van waaruit de zwemles mede wordt gefinancierd (de andere helft wordt betaald uit sponsoracties, georganiseerd door de Juniorkamer, Rotary Heerhugowaard en Ronde Tafel 144).

Narges’ tijd in het bad had nog prettiger kunnen zijn. Maar ze moet een speciaal pakje aan: driekwart mouwen, driekwart pijpen. Het meisje schokschoudert gelaten. ,,In mijn geloof moet je zo zwemmen. Ik kan er niet veel aan veranderen.”

Yalda van tien en de vijf jaar oudere Parmida Delfani (16) dragen wel het in Nederland gebruikelijke badpak. Parmida weet niet beter. Een jaar geleden in Iran zwom ze in net zo’n gewoon badpak. Enige is dat er geen mannen bij waren. ,,We zwommen zo dat mannen ons niet konden zien.” Vandaag zit ze in spijkerbroek en shirt aan de kant. ,,Ik ben ongesteld.”

’Meisjes uit het azc moeten soms kleding aan in het zwembad maar ze zwemmen wel en dat is belangrijk’ [video]
In Afghanistan, het land van herkomst van Narges Rezai (op de voorgrond) mogen vrouwen niet zwemmen.
© Erna Faust

Kleding- en leefvoorschriften treffen altijd vrouwen nooit mannen, dat zien de meisjes ook wel. Ze lachen als iemand grapt dat vrouwen mannen eens moeten dwingen om volledig in stof te gaan zwemmen.

Adjunct-directeur Henk Blok van Heerhugowaard Sport, de exploitant van het zwembad, zegt dat bloot zwemmen nog fijner is. Mogelijk komt er een nudistenavond in het zwembad.

De meisjes wonen in het azc. Ze krijgen les samen met jongens. Dit keer zijn er jongens uit Eritrea en Syrië bij die nooit eerder in een zwembad zijn geweest. Negen van de tien kinderen die verdrinken in Nederland komen uit een land waar zwemmen niet tot de cultuur behoort. Hier moet je je in het water kunnen redden.

Dus proberen de medewerkers van het azc alle kinderen en pubers het bad in te krijgen. En dat lukt, zegt locatiemanager Jeanine Stricker. Ze is nog geen enkel meisje tegenkomen dat niet mag. Wel is soms wat extra’s nodig. Veel voorlichting.

,,Soms komen ouders eerst kijken. Soms moeten meisjes speciale kleding aan. Ze zwemmen en dat is het belangrijkste. Dat is ook goed voor de integratie en de taalontwikkeling.”

Het spreekt zich rond, zegt ze. ,,We krijgen zelfs ouders uit andere azc’s aan de balie die hier willen komen wonen vanwege de zwemlessen.”