Premium

Achttien Noord-Hollandse gemeenten houden vertrouwen in Horizon: ’Het komt goed met de jeugdzorg in Antonius’

Achttien Noord-Hollandse gemeenten houden vertrouwen in Horizon: ’Het komt goed met de jeugdzorg in Antonius’
Castricum

De achttien Noord-Hollandse gemeenten die de gesloten jeugdzorg na een aanbesteding aan Horizon hebben gegund, houden het vertrouwen in deze Zuid-Hollandse organisatie.

Dat blijkt uit antwoorden op vragen uit de gemeenteraden van diverse deelnemende gemeenten.

Horizon heeft de gesloten jeugdzorg overgenomen van Transferium/Parlan en heeft intrek genomen in het voormalige kindertehuis Antonius in Bakkum.

Aanleiding voor de bezorgdheid in de raden is onder meer de uitspraak van de kinderrechter dat de plaatsing van een minderjarige in Antonius in strijd was met de kwaliteitseisen in de jeugdwet. De rechter constateerde dat het kind geen scholing had gehad en dat de behandeling niet was gestart. Volgens het antwoord van de verzamelde gemeenten ’is bekend dat Horizon niet aan alle jeugdigen zorg kan bieden’ en was ook ’eerder bekend’ dat ’deze casus in een andere zorginstelling beter passende zorg zou kunnen krijgen’. Vervolgens is gekozen voor een behandeling bij Transferium/Parlan. ’Het is niet wat we beoogd hebben met de aanbesteding, maar we staan toe dat Horizon hierover afspraken heeft gemaakt met Parlan’. De gemeenten benadrukken dat Horizon werkt met ’een unieke methode’, de JouwZorg-methode, gericht op hulp in de eigen leefomgeving. Bij Transferium zaten jongeren juist langer in geslotenheid. Volgens de gemeenten ’heeft verandering gewenning nodig’ en: ’Wij herkennen dat in de opstartfase niet alle processen optimaal hebben gefunctioneerd, maar we hebben vertrouwen dat Horizon verantwoorde jeugdhulp levert’.

Kinderbescherming

Ook de twijfels van de Raad voor de Kinderbescherming over de veiligheid van de Locatie Antonius, is voor de gemeenten geen reden het vertrouwen op te zeggen. Vooral het feit dat de locatie te vroeg open was gegaan, voedde die twijfels, aldus de gemeenten. Ook de bezorgdheid van Defence for Children wuiven de gemeenten weg (’we herkennen ons niet in het beeld’) en zien de gemeenten er geen probleem in als een kind dat in Horizon niet geholpen kan worden ’buiten Noord-Holland’ opgevangen moet worden. ’Dat is geen uitzondering’, aldus de gemeenten die melden dat ’ook Transferium’ jongeren soms ’elders in het land’ onderbrengt.

Op de vraag of er ook een ’plan B’ klaarligt voor als de zorg door Horizon in de soep loopt, herhalen de verzamelde colleges van b en w ’vertrouwen in de hulpverlening van Horizon’ te hebben.