Premium

Overleden Ton Schermer was sinterklaas, AZ’er en Bourgondiër

Overleden Ton Schermer was sinterklaas, AZ’er en Bourgondiër
Champagnekenner Ton Schermer is overleden.
© Archieffoto HDCMEDIA
Aartswoud

Schets de maandag overleden Ton Schermer en je komt uit bij een onovertroffen goedheiligman. Bij een Bourgondiër, die als vinoloog hield van mooie wijnen en zinnenprikkelende gerechten. Gelardeerd met goede gesprekken. Want dan kon je pas echt genieten van wat er op tafel kwam.

In memoriam

Ton Schermer

1944-2019

Gerechten die hij overigens als culinair trapezewerker zelf bereidde. Befaamd waren zijn champagneproeverijen die hij zowel bij mensen thuis als bij Chabrol, een bijzondere wijnzaak aan de Haarlemmerstraat in Amsterdam, gaf. Proeverijen waar men vanuit het hele land op af kwam.

Als geen ander kon hij een champagne of wijn met een knipoog karakteriseren. Met zijn bronsgroen-eikenhouten stem en ondeugende twinkeling klonk dan: ’dames en heren, deze wijn is blank op de dijen en vol in de blouse.’

Ton hield van cultuur en voetbal. De cultuur-Ton was niet alleen een passieve consument. Zelf stond hij graag op de planken bij Nieuw Leven in Opmeer. Daarnaast was AZ zijn grote sportpassie. Vanaf zijn jeugd bezocht hij zijn cluppie, sloeg geen thuiswedstrijd over en had twee vaste plekken in het stadion.

Bovenal was hij de man van verbinden. Familie maken met mooie mensen, noemde hij dat. Dan leek hij een straalkachel waar menigeen zich aan heeft gewarmd.

Het huis van Ton en zijn vrouw Josje staat aan het Blôte Biene Pad in Aartswoud. Ton stelde een kruidige likeur samen. Blôte Biene Bitter met op het etiket ‘Deer wor je bloit van’. De opbrengst was voor de Stichting Kerkgebouw in Aartswoud. Als hartstochtelijk verbouwer van groenten was er altijd een teveel aan oogst. Dat stond aan de weg in een kistje.

Voorbijgangers mochten zelf bepalen wat ze voor de groenten wilden betalen. Het geld ging naar het Ronald McDonald Kinderfonds.

Die warmte moet menig kind en volwassene ook hebben gevoeld tijdens het grote Quks Sinterklaas Feest. Een hilarisch sint-verhaal waarmee hij als Goede Sint rond vijf december met het Quks-duo Kees Vriend/Tim de Haan en een schare aan Pieten langs theaters in Nederland trok. Met als hoogtepunt een uitverkochte Hoornse Schouwburg Het Park.

Die statige Sint vol humor maakte hem in de ogen van menigeen tot de beste Sinterklaas.

Die rol bleef hij op kleinere schaal samen met Kees en Tim tot afgelopen vijf december vervullen. Ook al liet de gezondheid hem langzaam in de steek.

Afgelopen maandag overleed Ton Schermer in het bijzijn van zijn familie.

Een mooi mens is niet meer.