Premium

Recensie: Glennis Grace is zangeres, maar vooral ’personality’ [video]

Recensie: Glennis Grace is zangeres, maar vooral ’personality’ [video]
Haarlem

Ik zag Glennis Grace vorige maand bij toeval op een groot bedrijfsfeest. Ze trad op met een begeleidingstape. Terwijl een handjevol fans aan het podium gekluisterd stond, bleef het overgrote deel van het publiek met het glas in de hand gezellig doorkeuvelen – niet zelden met de rug naar het podium.

Dat was afgelopen zondag wel anders in de goed gevulde, maar niet helemaal uitverkochte grote zaal van het Patronaat, waar Grace zich compleet met zevenkoppige live-band – inclusief achtergrondkoortje – presenteerde in het kader van haar ’Meer van mij’ tournee. De zangeres wond het publiek om de vinger in haar rol van ’feestdiva met zo nu en dan een serieuze noot’.

Wel en wee

Glennis Grace mag dan in de eerste plaats zangeres zijn – volgens sommigen zelfs de beste zangeres van Nederland – eigenlijk is ze nog meer ’personality’.

Recensie: Glennis Grace is zangeres, maar vooral ’personality’ [video]
Glennis Grace in het Patronaat
© Foto United Photos/Franklin van der Erf

Het soort persoonlijkheid waarvan het wel en wee nauwgezet in ’de bladen’ wordt bijgehouden, tot ieder nieuw kapsel aan toe. Ditmaal platinablond, overigens. Grace is het type entertainment celebrity bij wie het overgaan op een ander merk pindakaas bij het ontbijt al goed is voor een item bij RTL-Boulevard.

Zij leerde het amusementsvak via de Soundmixshow en samenwerkingen met onder anderen Frans Bauer, Gordon en Rene Froger en bereikte de eredivisie van het entertainment langs de route Eurovisiesongfestival – uitgeschakeld in de voorronde – The Passion en America’s got Talent, waar ze tot de finale doordrong.

Geboren in de Amsterdamse Jordaan in 1978 heeft Grace het hart op de tong. En in de beste Jordanese zangtraditie zijn volume en galm haar grote kwaliteiten. In combinatie met weidse armgebaren. Het type zangeres dat automatisch uitgroeit tot idool van alle negenjarige meisjes die met de haarborstel als microfoon voor de spiegel staan.

Vertaling

Engelstalig en Nederlandstalig repertoire wisselt ze probleemloos af. Ze zingt een enkel eigen liedje, waar ze zelf nadrukkelijk aan toevoegt dat het veel diepgang heeft. En ze zingt werk van anderen, soms speciaal voor haar vertaald.

Zoals ’Never Love again’ van Lady Gaga, waarbij voor de Nederlandse tekst niet zomaar de eerste de beste literator van het type Ilja Leonard Pfeijffer of Tommy Wieringa werd aangetrokken, maar coryfee Carlo Boszhard, die er ’Ik wil niet zonder jou’ van maakte.

Het grootste deel van het concert is een potpourri van favorieten van voornamelijk wereldsterren: Van Prince tot Queen en van Whitney Houston tot Lionel Richie’s ’All Night long’ als allergrootste meezinger. „We’re going to party, karamu, fiesta, forever.” Feestje dus.

Glennis Grace. Gezien: Zondag 12 mei, Patronaat, Haarlem

Net binnen