Premium

Een cottagetuin vol bloemen

Een cottagetuin vol bloemen
Cottagetuin.
© Foto Modeste Herwig

Plezier beleven aan het verzamelen en verzorgen van planten staat in deze romantische cottagetuin voorop. Bloemen in alle denkbare kleuren komen prachtig uit tussen rustgevend groen. Ontspannen naast een drukke baan, dat doet Heleen Roodenburg gewoon in de tuin.

Een royale, landelijk gelegen tuin met borders op kleur, een moestuin en verschillende terrassen. Heleen Roodenburg tuiniert hier vanaf 1993, inmiddels is het werken in de tuin haar grootste hobby. De tuin ligt rondom de rietgedekte woning. Vanaf de oprit zie je al dat hier iemand woont die van planten houdt. De pergola’s zijn versierd met klimrozen, de gevel met een uitbundig bloeiende klimhortensia en overal staan potten en bakken vol hortensia’s, Hosta’s en kleurrijke eenjarigen. Onder de rozenboog door kom je in de voortuin, hier is een gazon, omringd door borders, en een schaduwterras. Naast het huis ligt een Buxustuin met borders op kleur, de rijk gevulde plantvakken zijn mooi van het vroege voorjaar tot ver in de herfst. Achter de borders een kapschuur met terras, ga je naar links dan loop je langs de moestuin, door de bostuin met hoge bomen naar het terras bij de schuur en het kippenhok.

Eigen ontwerp

Het ontwerp voor de tuin is van eigen hand. „Ik had geen vooropgezet plan, de tuin is in de loop der tijd zo gegroeid”, vertelt Heleen. „Regelmatig verander ik nog iets aan het ontwerp of de beplanting. Vorig jaar bijvoorbeeld hebben we achterin een moestuin gemaakt. De vakken zijn iets verhoogd, zodat ik er goede, losse aarde in kon doen. De groenten en kruiden doen het eigenlijk heel goed, ook al is er niet zo heel veel zon.”

Met plezier doet Heleen het onderhoud van de tuin zelf. Heleen: „Ik begin in februari met opruimen en knippen, verder is het gewoon bijna dagelijks bijhouden. Het komt voor dat ik weinig tijd heb voor de tuin, daarom zijn de borders gevuld met sterke planten. Ook moet ik rekening houden met de kleigrond die we hier hebben. Er zijn soorten die best wat woekeren, die laat ik hun gang gaan op plekken waar dat kan, bijvoorbeeld in een strook langs een pad. Daar heb je dan verder geen omkijken naar. Om het terras op te fleuren heb ik grote potten met een intern waterreservoir, gevuld met sterke eenjarigen zoals Petunia en Bacopa. Als ze een dag geen water krijgen, is dat geen probleem. Door de juiste planten op de juiste plek te zetten, en gebruik te maken van vriendelijke woekeraars, houd ik de tuin onder controle. Zo geniet ik enorm van onze tuin én van het werken tussen de bloemen. ”

Een cottagetuin vol bloemen
Cottagetuin.
© Foto Modeste Herwig

Op kleur

Vanuit de keuken is er een prachtig zicht op de weelderige borders in de Buxustuin. De tuin is verdeeld in vier taartpunten, voor elke border heeft Heleen een andere kleurencombinatie bedacht. Heleen: „De vakken langs het klinkerpad naar de kapschuur zijn voor het grootste deel roze en blauw, maar er zijn ook borders met zalmoranje en lichtgeel naast violetblauw. In de witte border heb ik valeriaan, wit bloeiende ruit en het witbonte siergras Chasmantium latifolium ’River Mist’ met elkaar gecombineerd.”

Aan weerszijden van het klinkerpad naar de kapschuur zijn de weelderige borders op kleur te bewonderen. Rechts de roze Rosa ’Raubritter’, achteraan de rozenberceau in oranje en wit. Naast het gazon in de voortuin is nog een border in roze tinten. Hier bloeien in juni pioenrozen, koekoeksbloem en ooievaarsbek. Overal waar je kijkt zie je weer andere planten, er zijn meer dan tien soorten ooievaarsbek (Geranium), veel verschillende rozen en akeleien en ook wilde planten zoals de koekoeksbloem en het wilgenroosje. „Juist die afwisseling van kleuren en vormen in de borders vind ik prachtig”, vertelt Heleen. „Ik probeer ook regelmatig nieuwe combinaties met de planten die ik al heb. Zo’n mixbeplanting vraagt wel veel onderhoud. Ik ben eigenlijk elke dag wel even in de tuin bezig, maar dat vind ik heerlijk ontspannend. En als je steeds een beetje doet, valt het eigenlijk wel mee.”

Vaak is het nodig de hogere vaste planten steun te geven, zeker hier op de kleigrond worden de planten erg hoog. „Het mooist is om goed vertakt snoeihout rond de planten te steken. Als je dit op tijd doet (april-mei) dan groeien de stengels tussen de takken door en blijven de planten mooi rechtop staan. Voor de rozen heb ik stevige metalen steunen geplaatst waar ik de takken overheen kan leiden. Planten die te veel over het pad of het gazon gaan hangen, geef ik een onzichtbare steun. Ik plaats de stokjes in een rij langs het pad of het gras, onder het blad van de planten zodat je ze niet ziet. De stokjes verbind ik dan onderling met binddraad.”

Elk seizoen anders

Een gemengde beplanting zorgt ervoor dat de borders door het jaar heen steeds een andere uitstraling hebben. „Dat houdt het interessant, ook voor jezelf. In het vroege voorjaar bloeien er overal sneeuwklokjes, krokussen, narcissen en kerstrozen. Later in het voorjaar boshyacinten, prairielelie, akelei en ooievaarsbek.” ’s Zomers wordt de beplanting steeds hoger met reuzenscabiosa (Cephalaria gigantea), duizendknoop (Persicaria polymorpha), ruit (Thalictrum), pluimpapaver (Macleaya) en klimrozen. In de nazomer en herfst komen de Japanse anemonen, zilverkaars (Actaea) en herfstasters. Heleen maakt voor haar borders een mix van voorjaarsbloeiers, zomerbloeiers en najaarsbloeiers, zodat ze er het hele tuinseizoen door plezier van heeft.

Romantische rozen

Tussen de vaste planten staan tientallen verschillende rozenstruiken. „Rozen kun je goed in de vaste plantenborders gebruiken, maar zorg er wel voor dat er voldoende ruimte rond de struik blijft. Een roos houdt er niet van om helemaal ingegroeid te zijn. Het leuke van rozen is dat er zo ontzettend veel verschillende zijn, in de mooiste kleuren. En als je doorbloeiende rozen kiest dan heb je kleur van juni tot in de herfst. Met rozen kun je ook fantastisch combineren. De lichtroze Rosa ’Raubritter’ is een van mijn favorieten, prachtig met blauwe riddersporen.”

Een cottagetuin vol bloemen
Cottagetuin.
© Foto Modeste Herwig

De berceau naast de kapschuur is helemaal overdekt met doorbloeiende klimrozen. „Vanaf ongeveer begin juni is het hier een bloemenzee, de geur is ook fantastisch. De witte bloemen zijn van Rosa ’City of York’ en Rosa ’Guirlande d’Amour’, de oranje van Rosa ’Westerland’ en Rosa ’Leander’. Deze klimrozen zijn op hun mooist in juni, maar tot in oktober zijn er bloemen te zien.”

Een tip van Heleen: probeer afwisseling te creëren in de tuin. „Contrast zorgt ervoor dat het tuinontwerp en de beplanting spannend zijn. Zet een teil met romantische eenjarige bloemen naast een stoere Hosta, combineer een strakke snoeivorm of een haag met een weelderig groeiende struik zoals een roos en plaats bijvoorbeeld grote, ronde bladeren naast smal blad van een siergras. Als je veel bloeiende planten hebt, zorg dan voor rust in de harde materialen, zoals bestrating en tuinmeubilair. Nog een tip: denk aan rommelhoekjes voor vogels, egels en muizen. Die laatste trekken ook weer uilen aan, wij hebben hier ransuilen in de grote dennenboom. Het scheelt je weer werk omdat deze dieren veel schadelijke insecten en slakken opeten.”

De mooiste doorbloeiende rozen voor de border

Trosroos, Rosa ’Absolutely Fabulous’ (geel)

Trosroos, Rosa ’Amber Queen’ (oranje)

Trosroos, Rosa ’Bonica’ (roze)

Engelse roos, Rosa ’Graham Thomas’ (geel)

Heesterroos, Rosa ’Lavender Dream’ (roze-paars)

Trosroos, Rosa ’Marleen’ (rood)

Heesterroos, Rosa ’Mozart’ (roze met wit oog)

Engelse roos, Rosa ’Munstead Wood’ (donker rozerood)

Heesterroos, Rosa ’Raubritter’ (roze)

Bodembedekkende roos, Rosa ’Schneeflocke’ (wit)

Heesterroos, Rosa ’Tapis Volant’ (wit met roze)

Informatie

Tuin familie Roodenburg, Bodegraven. Privétuin, niet opengesteld. 1600 vierkante meter, cottagetuin. Voortuin met gazon, buxustuin met rozenberceau, kapschuur met terras, moestuin, bostuin, diverse terrassen.