Premium

Op Circuit Zandvoort kan het spoken, zeggen de kenners [video]

Op Circuit Zandvoort kan het spoken, zeggen de kenners [video]
© Illustratie Mieke van Zuijlen
Zandvoort

Het lijkt zeker dat er in 2020 op het circuit van Zandvoort voor het eerst in 35 jaar weer een Grote Prijs in de Formule 1 worden verreden, hoewel de officiële bevestiging nog moet komen. Wat voor wedstrijd gaat dat opleveren? Een optocht? Een spetterende strijd waar letterlijk de vonken vanaf vliegen?

Hoe een hedendaagse Formule 1-race verloopt, valt nauwelijks te voorspellen. Zo zou onlangs de Grote Prijs van Azerbeidzjan gegarandeerd spektakel opleveren. Het werd op het stratencircuit van Bakoe een uitermate saaie vertoning. De race in Barcelona afgelopen weekeinde was ook allesbehalve bloedstollend.

Zandvoort leverde in het verleden Grote Prijzen op om de vingers bij af te likken. Soms ook een slaapverwekkende serie rondjes waarbij de toeschouwers uitsluitend wakker bleven door het geluid van de racewagens.

Op Circuit Zandvoort kan het spoken, zeggen de kenners [video]

Onvoorspelbaar

In 1979 vatte de vermaarde Engelse BBC-televisiecommentator Murray Walker het karakter van het circuit van Zandvoort kernachtig samen. Vlak voor de start van de race die uiteindelijk werd gewonnen door de Australische coureur Alan Jones repte Walker over de onvoorspelbaarheid van het circuit vanwege de ligging aan zee.

De altijd aanwezige wind blies niet alleen het duinzand over het asfalt, maar zorgde ook regelmatig voor plotselinge regenbuien. Hij waarschuwde voor razendsnelle bochten als het ’Skiflèk’ (het Scheivlak) en ’Bosh Yoewit’ (Bos Uit). Murray sprak profetische woorden, want in 1979 wisten slechts zeven van de 24 gestarte bolides de finish te halen.

Materiaal

Een dergelijk scenario is anno 2020 ondenkbaar. „Het materiaal waarmee wordt gereden is zoveel beter en dus betrouwbaarder geworden”, weet Michael Bleekemolen, die tot het selecte groepje Nederlanders behoort dat in de Formule 1 actief was. „Vroeger namen ze naar een race drie reservemotoren mee. Met dat aantal moet je nu het hele seizoen doen.”

(Bekijk hier filmpjes van de crashes in de Scheivlak-bocht, waaronder deze:)

Bleekemolen senior verwacht niet dat er baantechnisch grote aanpassingen nodig zijn om een Grote Prijs op Zandvoort te laten verrijden. „Het circuit ligt er nu eenmaal. Daar moet je het dus mee doen. Zo is het in Monaco immers ook.”

De nog altijd racende Aerdenhouter verwacht dat er op Zandvoort twee DRS-zones worden ingericht. Het ’Drag Reduction System’ maakt het mogelijk dat de achtervleugel openklapt. Daardoor neemt de downforce tijdelijk af, met als gevolg een beduidend hogere voorwaartse snelheid. Het is één van de kunstmatige ingrepen om de inhaalmogelijkheden in de Formule 1 te vergroten.

Rechte eind

Het rechte eind is vanzelfsprekend de eerste zone waar DRS soelaas biedt. Ook de relatief rechte strook asfalt die overgaat in de Hans Ernstbocht, een S-bocht, lijkt zich te lenen voor DRS.

(Max Verstappen in de Hans Ernstbocht:)

Veel meer inhaalpunten kent het circuit niet. Al zal Max Verstappen daar wellicht anders over denken. „Hij zal niet rijden met het mes tussen de tanden”, voorspelt Bleekemolen, „maar met een stuk leer. Kan’ie nóg harder bijten.”

Michaels zoon Jeroen Bleekemolen was in 2006 en 2007 actief in het A1 kampioenschap, opgezet als tegenhanger van de Formule 1. Hij is ervan overtuigd dat Zandvoort de potentie heeft om een spectaculaire race op te leveren.

Aerodynamica

„Alleen al vanwege de wind”, zegt hij tijdens een kort verblijf in Nederland. „Als die plotseling van richting verandert, heeft dat een enorme invloed op de aerodynamica van een Formule 1-wagen. Heb je ineens een heel andere set-up nodig. Soms wordt er zand op de baan geblazen. Hang je bij een foutje zomaar in de muur.”

Ook de laatste Grote Prijs van Nederland leverde een slagveld op. In 1985 haalden maar tien rijders de finish in Zandvoort. De baan kende destijds een heel andere lay-out. In lengte was het circuit vergelijkbaar met de huidige situatie (4252 meter toen, 4300 meter nu).

Razendsnel

Maar de gemiddelde snelheid lag dankzij razendsnelle bochten een stuk hoger. Zo pakte Nelson Piquet in 1985 de poleposition met 1.11.074. Het huidige ronderecord van Max Verstappen staat op 1.19.511. Dat liet hij noteren met een ’oude’ Red Bull op verse banden, tijdens de Jumbo Racedagen in 2017.

Net binnen