Nadia Zerouali komt eten bij Oeigoerse familie Seley in Castricum

Nadia Zerouali.
© archieffoto
Castricum

In het nieuwe vierdelige NTR-programma ’Het ramadangerecht’ volgt culinair schrijver Nadia Zerouali acht families bij de voorbereiding van hun favoriete ramadangerecht.

In de eerste aflevering bezoekt Nadia in Castricum de familie Seley, een Oeigoerse familie die al ruim vijftien jaar in Nederland woont.

Hoofdpersonen in de serie hebben diverse etnische achtergronden en een verschillende beleving van de islam. De familie Seley komt oorspronkelijk uit Xinjiang, een provincie in China. Daar worden Oeigoeren onderdrukt. Om die reden is de familie gevlucht.

Sadikjan en Gülzar Seley maken een gerecht uit de Oeigoerse keuken: ugre, een stevige soep met bouillon van lamsbot en groente.

De inkopen voor het gerecht doet Nadia met Sadikjan op de Beverwijkse Bazaar, waar hij een winkel runt. Als voorzitter van de Oeigoerse vereniging in Nederland is hij bezig met de situatie in China. Eind maart organiseerde Sadikjan een bezoek aan de Tweede Kamer om aandacht te vragen voor de onderdrukking van de Oeigoeren.

Uitzending maandag 13 mei om 19.50 uur bij de NTR op NPO2.