Premium

Boksend op het rechte pad

Boksend op het rechte pad
Frank Commissaris, Mario Borzic en Marco Dalprà willen met sport het beste in jongeren naar boven halen.
© Foto Ronald Goedheer
Beverwijk

Het gedrag van jongeren ten goede bijsturen met behulp van kickbokstrainingen. Oud-vechtsporter Mario Borzic en jongerenwerkers Frank Commissaris en Marco Dalprà geloven er heilig in. Deze maand start hun project onder de vlag van Nul251, de jeugdtak van Stichting Welzijn Beverwijk.

Commissaris en Borzic trekken het project en het veelbewogen leven van vechtsporter Borzic is daarbij de inspiratie. Zijn vuisten heersten niet alleen in de ring, maar ook op straat. Hij werd meermaals veroordeeld wegens geweldsdelicten voordat hij tot inkeer kwam.

„Ik ben een jongen van de straat en ik weet dus hoe bepaalde gedragingen worden versterkt in bepaalde situaties. Maar gedrag is bij te sturen, daar geloof ik in. Zelf had ik het inzicht wel maar ik had niemand die me kon bijsturen”, zegt hij. „Ik wil ervoor zorgen dat jongeren van nu niet hetzelfde pad hoeven te bewandelen als ik heb gedaan.”

Rauw

Borzic, die opgroeide in Beverwijk, tekende zijn levensverhaal op in het boek Rauw. „Aanvankelijk hadden we het plan dat Mario daarover een lezing zou geven aan jongeren uit de Pilotenbuurt”, vertelt Commissaris. „Maar ja, een lezing. Daar komt natuurlijk geen enkele jongere op af. Toen bedachten we dat we sport en een lezing zouden combineren. Dus 45 minuten trainen en dan drie kwartier praten erachter aan. Uiteindelijk hebben we ook dat plan weer aangepast.”

Borzic:„Een korte voorbespreking, dan lekker trainen en vervolgens een korte nazit.”

De Pilotenbuurt kwam de laatste tijd niet goed in het nieuws. De gemeente kondigde er zelfs een samenscholingsverbod af omdat er een jeugdbende actief was die met kickbokstechnieken willekeurige voorbijgangers mishandelde. „Ik besef dat het vreemd klinkt dat we juist met kickbokstrainingen gedrag van jongeren willen bijsturen”, zegt Borzic.

„Kickboksen en Mixed Martial Arts geven velen een vreemde smaak, maar het is bovenal een sport. Toen ik vroeger in de Bijlmer trainde heb ik gezien hoe jongens die potentiële criminelen waren juist naar de goede kant werden bijgestuurd door de vechtsport. Sport vraag om inzet, om discipline, het maakt je fit. Je traint samen, heel dicht bij elkaar. Tijdens het sparren leer je de grenzen van een ander kennen maar ook je eigen grenzen.’’

,,Bovenal draait vechtsport om respect. Voor jezelf en voor een ander. De relatie tussen meester in de vechtsport en de leerling willen wij gebruiken om de deelnemers te helpen, en eventueel bij te sturen. We willen ze het bewustzijn geven dat ze meer kunnen dan ze denken.”

Vertrouwensband

Voetballer Commissaris begeeft zich als jongerenwerker in de groep. „Het doel is het opbouwen van een vertrouwensband met de jongeren om van daar uit steuntjes te bieden in de goede richting.’

Op 13 mei is er een informatiebijeenkomst over het project. „Die houden we in de Immanuëlkerk aan de Olieslagerslaan, hij begint om 20 uur”, zegt Dalprà. „De trainingen worden gegeven in de voormalige sportcentrum van Jan Philipoom aan de Kingsford Smithstraat, tegenwoordig het domein van Stichting Ontwikkel je Zo van Valery Buitenhuis. Commissaris: „Zij is zo enthousiast over het project dat ze er speciaal ruimte voor heeft vrijgemaakt.”