Premium

Oplossing in zicht voor kapotte stolp in Stompetoren

Oplossing in zicht voor kapotte stolp in Stompetoren
De oude boerderij aan de Noordervaart.
© jjfoto.nl / Jan Jong
Stompetoren

Er is uitzicht op een oplossing voor de stolp met het gat in het dak die het begin van de Noordervaart siert, net voorbij de Omval, vanaf Alkmaar. ,,Binnen twee maanden is er een plan voor de stolp die op instorten staat”, zegt Cliff Hoogerwerf van vastgoedontwikkelaar Dreef Beheer, eigenaar van het pand.

Wat dat plan is, houdt Hoogerwerf nog even geheim. ,,Er zijn enkele scenario’s’’, zegt hij. Een ervan is: het in leven roepen van een oud plan: het gereed maken van het terrein voor de komst van trekkerfabrikant John Deere. Hoogerwerf bevestigt noch ontkent dat dit plan uit de kast getrokken zou zijn.

Dreef Beheer zou eerder dit jaar al met de gemeente om tafel gaan om te praten over de stolp waarvan het dak twee jaar geleden inzakte als gevolg van de val van een boom erop. Maar de gemeente legde de bal neer bij Dreef: ’Kom maar met een plan’. De Boerderijenstichting Noord-Holland Vrienden van de stolp, een vrijwilligersorganisatie die zich inzet voor het behoud van stolpen, liet begin dit jaar in deze krant weten dat het belangrijk is dat er snel iets gebeurt. Anders stort de stolp in.

Lees ook: Hart stolp ’Romuald’ is in gevaar

Rijke familie

De stolp heet Romuald. De herkomst van de naam is niet bekend. De boerderij komt uit 1900, begon als melkveehouderij en was eigendom van de rijke Oosterbeekse familie Schade die vele Noord-Hollandse boerderijen bezat. Er zat een pachter op. Van 1925 tot 1937 was dat Cornelis van Wees. In zijn laatste jaar op de boerderij overleed mevrouw Schade-Diekman. Om de erfbelasting te kunnen betalen is de boerderij verkocht. Van Wees vond in Aalsmeer een boerderij met meer land. Toen het omliggende gebied heringericht werd, werd bloementeelt de hoofdzaak. De stolp was ook nog even een hotel voor werknemers van ver.