Geheimhouding maakt onderzoek naar affaire Elswoutshoek onmogelijk

Geheimhouding maakt onderzoek naar affaire Elswoutshoek onmogelijk
Rob Slewe, mede-eigenaar van landgoed Elswoutshoek in Overveen
© United Photos
Bloemendaal

Onmogelijk om uit te zoeken. Dat is de conclusie die getrokken kan worden uit het tussenrapport van bureau Integis over het onderzoek naar de affaire-Elswoutshoek.

Het bureau legt de gemeenteraad van Bloemendaal, de opdrachtgever, de vraag voor of het zinvol door te gaan.

Volgens het bureau zijn er te veel belemmeringen. Vooral de geheimhouding die op het dossier ligt breekt de onderzoekers op. Die is weliswaar opgeheven, maar de opheffing geldt alleen voor de gesprekken met de betrokkenen, niet voor het rapport zelf. Daardoor wordt het trekken van conclusies onmogelijk, aldus Integis.

Het onderzoek moet onder meer antwoord geven op de vragen wat er precies in 2014 is gebeurd rond de ontwikkeling van het landgoed van Rob en Hans Slewe in Overveen.

Lees ook: Opinie: Onderzoek Elswoutshoek weggegooid geld nu familie Slewe afhaakt

Voor het onderzoek is een aantal hoofdrolspelers benaderd voor een eerste gesprek: oud-wethouders Kokke en De Rooij, oud-burgemeester Nederveen, raadslid Roos van Hart voor Bloemendaal, en Hans en Rob Slewe, eigenaren van Elswoutshoek.

Lees ook: Burgemeester Bloemendaal: ’Niets geheim in onderzoek Elswoutshoek’

Alleen Kokke en Nederveen wilden meewerken. De Rooij, Roos en de broers Slewe hebben geweigerd. Dat maakt het moeilijk om conclusies te trekken over het wel of niet legaal en integer handelen van het toenmalige college, schrijft het bureau.

Het tussenrapport zal maandag 6 mei in een openbare raadsvergadering worden besproken.

Het rapport van Integis is te vinden via

https://gemeenteraad.bloemendaal.nl/Vergaderingen/Raad/2019/06-mei/20:00