Nieuwe locaties open met ’Open Joodse Huizen’ in de Zaanstreek

Zaanstad

Twee nieuwe locaties zijn dit jaar toegevoegd aan het herdenkingsprogramma ’Open Joodse Huizen - Huizen van Verzet in Zaanstad’ op 4 mei.

Nieuwe locaties die bezocht kunnen worden in Zaandam, zijn de Prins Hendrikstraat 139 waar de familie Pel woonde en waar door verraad Geertje Pel-Groot om het leven kwam, maar de joodse baby werd gered en het adres van dr. De Leeuw aan de Stationsstraat 82, waar een van de zonen op 4 mei het opmerkelijke verhaal van zijn vader vertelt.

Ook op zeven andere adressen in Zaanstad worden deze dag interessante verhalen verteld over het joodse leven in de Tweede Wereldoorlog.

In het herdenkingsprogramma komen vertellers, bewoners, nazaten en belangstellenden samen in huizen waar joodse plaatsgenoten voor en tijdens de Tweede Wereldoorlog woonden en/of werkten. Ze zaten er ondergedoken of ze werden van daaruit gedeporteerd. Ook verzetsverhalen komen aan bod. Het programma wordt in Zaanstad georganiseerd door een werkgroep van het 4 en 5 mei Comité Zaanstad, met ondersteuning van het Joods Cultureel Kwartier te Amsterdam. De bijeenkomsten duren maximaal een uur en zijn gratis toegankelijk.

Kijk voor het volledige programma op www.openjoodsehuizen.nl en de website van het 4 en 5 mei Comité Zaanstad, www.4en5meizaanstad.nl. Zie ook informatie over de families op de website www.joodsmonumentzaanstreek.nl

Net binnen