Vierentwintigste Acda Award naar Haarlemse popband Ellij

Haarlem

Het Haarlemse Ellij heeft afgelopen vrijdag de vierentwintigste editie van de Rob Acda Award – het jaarlijkse Haarlemse concours voor popgroepen – gewonnen. De band manifesteerde zich niet alleen artistiek op hoog niveau, maar behoorde ook tot de minderheid aan deelnemers die daadwerkelijk uit de Spaarnestad afkomstig bleek. Als winnaar ontving de groep – naast een handvol andere presentjes – de felbegeerde openingsplek op het grote podium van Bevrijdingspop.

De finale avond in het Patronaat leek iets minder goed bezocht dan voorgaande jaren. Mogelijk had ook dat direct te maken met het feit dat vier van de zes deelnemende groepen van buiten de directe Spaarnestad –regio afkomstig waren. De tweede plek ging in ieder geval naar de zonnige band Flying Nemo uit Wijk aan Zee, terwijl het ‘meidentrio’ Lilith uit Noordwijk er met de derde prijs vandoor ging.

Het spelniveau was dit jaar bij alle deelnemende finalisten bijzonder goed. Hier is duidelijk de populariteit merkbaar van het groeiend aantal pop- en rockacademies in den lande. Dat leverde overigens ook weinig ‘dwarsigheid’ op, afgezien dan van het Alkmaarse trio Counter-Sound dat op hoog niveau pure punk speelde en de in eigenzinnige subtiliteiten grossierende uiteindelijke winnaar.

De Noordhollandse groepen Flying Nemo – dat tweede werd – en Close to Fire speelden duidelijk in op het zon, strand en zee imago dat ook internationale artiesten als Jack Johnson, Ed Sheeran en lokale collega’s Jack and the Weatherman en Chef’Special zo populair maakt.

Winnaar Ellij rond de Haarlemse zanger en songschrijver Ruben Bausch speelt frisse en spannende postpunk die in de verte wel wat aan de muziek van Talking Heads herinnert. De band telt maar liefst twee muzikanten die eerder reeds een Acda Award wonnen: bassist Tom Radsma – die tevens bij de winnaar van 2018, Nemsis, speelt, en voormalig Mantra-drummer Joar de Baat die de Award in 2016 won. De jury concludeerde: ’Twee drummers double the fun. Zoveel mensen op het podium geeft een mooi vol geluid. Beetje zoals The Dandy Warhols en consorten.’

Behalve het optreden op Bevrijdingspop krijgt Ellij een optreden op het Young Art Festival, gratis oefenen in het Slachthuis en een fotoshoot met fotograaf Jaap Kroon. Ellij plaatst zich hiermee in een reeks illustere Acda Award Winnaars, waaronder Kopna Kopna, Stuurbaard Bakkebaard, FunkAbillities, The Hype, Mantra en Tony Clifton.