Premium

Huisarts Anna Paulowna krijgt berisping tuchtcollege: hij had zijn doodzieke patiënt direct naar het ziekenhuis moeten sturen

Huisarts Anna Paulowna krijgt berisping tuchtcollege: hij had zijn doodzieke patiënt direct naar het ziekenhuis moeten sturen
Anna Paulowna

Het medisch tuchtcollege heeft een huisarts van een groepspraktijk in Anna Paulowna een berisping gegeven.

Volgens de tuchtrechters heeft de arts bij de behandeling van een chronisch zieke patiënt tot twee keer toe een onjuiste beslissing genomen. ’Met mogelijk verstrekkende gevolgen voor de patiënt’, aldus het tuchtcollege, dat overigens wel aantekent dat de arts ’zich een betrokken huisarts heeft getoond’. Volgens de leden van het tuchtcollege hield hij op zich goed de vinger aan de pols, door zijn zieke patiënt regelmatig thuis te bezoeken.

De klacht tegen de arts werd ingediend door Esther van Wijk, dochter van de bejaarde patiënt (die in 2018 is overleden). De man had diverse kwalen, onder meer kleine bloedingen in de darmen waardoor hij regelmatig een bloedtransfusie nodig had. Toen de man last kreeg van zwarte ontlasting hadden bij de arts de alarmbellen moeten gaan rinkelen, stelt het tuchtcollege, omdat dit wijst op een actieve bloeding. De huisarts had de man direct naar het ziekenhuis moeten sturen, maar besloot slechts bloed te laten prikken, een paar dagen later.

De resultaten van dit bloedonderzoek wezen op een ’dermate levensbedreigende situatie dat direct insturen van de patiënt de enige wijze van behandeling mag worden geacht’, stelt het tuchtcollege. Met andere woorden: de huisarts had zijn patiënt direct naar het ziekenhuis moeten sturen. Dat gebeurde uiteindelijk ’s nachts, toen de toestand van de man verslechterde en zijn omgeving 112 belde. Volgens de huisarts wilde zijn patiënt zelf niet naar het ziekenhuis, omdat hij het leven beu was. De dochter van de man weerspreekt dat en het blijkt ook totaal niet uit het medisch dossier, aldus het tuchtcollege. Dat verklaart de klacht van Van Wijk gegrond. Het tuchtcollege geeft aan dat de huisarts ’in de toekomst op medisch inhoudelijk vlak anders moet handelen. Wat overigens ook geldt voor zijn dossiervoering’.

De betrokken huisarts kreeg al eerder een berisping, maar omdat dit om een heel ander soort zaak ging liet het tuchtcollege deze ’tik op de vingers’ niet meewegen.