Premium

Hoogte claims rond Bergens herindelingsplan raadsel

Hoogte claims rond Bergens herindelingsplan raadsel
Wethouder Valkering.
© gemeente Bergen
Bergen

Mocht het herinrichtingsplan De 7 Dorpelingen voor het centrum van Bergen niet doorgaan, dan gaat dat de gemeente veel geld kosten. Tot hoe hoog dat kan oplopen, is echter volstrekt onduidelijk.

De Raad van State heeft deze week het bestemmingsplan vernietigd dat de bouw mogelijk moet maken. Het college meent dat dit via een nieuw, maar nauwelijks gewijzigd bestemmingsplan kan worden gerepareerd. Dat nieuwe plan moet wel het hele inspraakproces volgen.

Mocht verzet toch succes hebben, dan voorziet de gemeente hoge kosten. ,,Zo zijn er onder meer onze juridische kosten. Ontwikkelaar Lex Schrama zal dan zeker ingecalculeerde ontwikkelingswinsten vorderen en misgelopen huuropbrengsten’’, aldus de woordvoerster. Ook zal Schrama de gemaakte juridische kosten op de gemeente verhalen. Tenslotte verwacht de gemeente ook een claim van de Aldi, die daar een supermarkt wil exploiteren.

Tot nu toe zong een bedrag rond van drie miljoen rond als totale claim. Nu wordt ook twaalf miljoen genoemd. Wethouder Klaas Valkering verklaarde dat ook dat zou kunnen: ,,Dat geldt dus in feite voor elk bedrag’’, aldus de woordvoerster.