Premium

Langedijker Ruben Ploeg bouwt nieuw kerkinterieur voor Filippijnse kerk in Parijs

Broek op Langedijk

Ruben Ploeg (22) uit Broek op Langedijk mag in mei naar Parijs om een kerk in het nieuw te steken. Zo’n grote kathedraal als de Notre-Dame, die maandag door brand werd verwoest, is deze kerk niet. Het is er eentje waarvoor hij 45 bankjes, twee grote banken, een hoofdpodium en wanden maakt.

Zaten er ineens mannen uit de Filipijnen, Amerika en Duitsland aan tafel in zijn ouderlijk huis. Ze wilden graag zien welke kwaliteit hij aflevert, want er moest op korte termijn een Filipijnse kerk in Parijs onder handen worden genomen.

Hoe ze dan uitkomen bij een begin twintiger die nog thuis woont? ,,Ik ben in Nederland via mijn vader, die ook interieurbouwer is, in contact gekomen met een meneer die een Filipijnse kerk in Amsterdam moest laten opknappen. Daar heb ik blijkbaar een eerste goede indruk achtergelaten.”

Spelletje

Van het één, een geslaagde klus als helpende hand in Amsterdam, kwam het ander, een volgende grotere klus. ,,Ik hou van dat spelletje: netwerken en klussen binnenhalen. Maar toen hier een Filipijnse man met het uiterlijk van een oliesjeik en constant telefoonoordopjes in z’n oren over de vloer kwam, dacht ik wel even: wat gebeurt er?”

45 kerkbanken, een groot hoofdpodium, wanden en twee grotere kerkbanken... Het is een klus die hij door de ontwikkeling van zijn bedrijf, Rubex, snel kan klaren; hij is in vier jaar tijd niet alleen op persoonlijk, maar ook op zakelijk vlak volwassen geworden.

Donderdag viert Rubex de opening van een twee keer zo groot bedrijfspand van 1080 vierkante meter aan de Dulleweg in Broek, in de voortuin van Ploegs ouderlijk huis. Hij hoeft straks geen (soort van) oliesjeiks met telefoonoordopjes in hun oren te verwelkomen bij zijn ouders aan tafel. Dan heeft hij eigen kantoorruimte binnen de muren van zijn bedrijfspand.

Dagelijks zijn er bij Rubex vijf à zes medewerkers bezig, inclusief zijn vader. ,,In dit geval krijgen we de tekeningen vanuit Amerika opgestuurd. Dan beginnen we met een computerprogramma om er 3D-ontwerpen van te maken. Als een heel object, zoals een podium, in onze computer staat, gaat het productieproces vrij snel. Je programmeert de machine aan de hand van het 3D-ontwerp en zodra dat gebeurd is, gaat de motor draaien. Vervolgens rollen alle podiumonderdelen bij wijze van spreken uit de machine.”

Wereld

Zo komt straks het hele vernieuwde interieur van een Filipijnse kerk in Parijs uit de machine te Broek op Langedijk rollen. Ruben gaat vervolgens met twee medewerkers naar Parijs om het interieur te installeren. ,,Het voelt wel bijzonder om dit te mogen doen. Natuurlijk wel iets verder dan Noord-Holland. Aan de andere kant ben je er in vijf uurtjes. De organisatie die deze kerken restaureert, is over heel de wereld bezig. Ze gaan binnenkort in Rusland aan de slag. Wie weet waar het mij nog brengt als dit goed gaat.”