Penning Pieter van Vollenhoven voor moedig ’icoon’ Sylvia Veld die eigen verkrachter opspoorde [video]

Eric Molenaar
Rotterdam

Nuchter nam de Hoornse Sylvia Veld (30) de Pieter van Vollenhoven Penning in ontvangst. Uit handen van Van Vollenhoven, voorzitter van de stichting Maatschappij en Veiligheid.

Zij kreeg de penning woensdagmiddag, net als drie anderen, omdat zij als burger uitzonderlijke moed heeft getoond. Veld spoorde haar eigen verkrachter op, nadat haar aangifte niet tot een aanhouding had geleid. „Een hele eer” zei ze later over de huldiging, „maar ik voel het niet als een heldendaad.”

In de paleisachtige Eerste Klas Trouwzaal van het Rotterdamse stadhuis nam Van Vollenhoven met haar kort de gebeurtenissen door. Tweeënhalf jaar geleden werd ze, na een avondje stappen, door een Somalische man de bosjes ingesleurd en aangerand.

Lees ook: Onderzoek rol politie in zedenzaken naar aanleiding van Hoornse verkrachting

Zij vond zelf de dader, via de iPhone die hij van haar had gestolen, maar de politie was aanvankelijk niet tot enige actie bereid. Om te beginnen kon zij pas na twee weken bedenktijd aangifte doen. Protocol. „Onbegrijpelijk”, vindt Van Vollenhoven.

Sylvia Veld werd gehuldigd door Pieter van Vollenhoven.

Sylvia Veld werd gehuldigd door Pieter van Vollenhoven.© ANP / Patrick van Katwijk

Uiteindelijk wist Veld de dader in de val te lokken, door via een nepaccount op een datingsite met hem af te spreken.

Hij kreeg een jaar onvoorwaardelijke gevangenisstraf en werd bijna een jaar geleden uitgezet naar zijn thuisland, waarna Veld nog verschillende doodsbedreigingen ontving. Inmiddels is het al langere tijd stil wat dat betreft, maar de gebeurtenissen zijn nog elke dag in haar gedachten.

Veld legde de gebeurtenissen samen met journalist Robert Vinkenborg vast in het boek ’De jacht op mijn verkrachter’. Het gelijknamige docudrama dat eind 2018 op NPO3 werd uitgezonden, trok een kwart miljoen kijkers. Veel, zegt maker Paul Ruven, die woensdag ook in Rotterdam aanwezig was. De documentaire gaat op 23 april in de herhaling (NPO3, 22 uur).

Lees ook: Hoornse zedenzaak als ’docudrama’ op tv [video]

Sylvia Veld heeft voor zover mogelijk haar normale leven weer hervat. „Ik word op straat wel nagestaard. In de kroeg komen ze naar me toe. Goed dat je het gedaan hebt, zeggen ze dan.” Ze krijgt via internet ook reacties van vrouwen die iets vergelijkbaars hebben meegemaakt. Met een aantal heeft ze nog contact.

Naar aanleiding van de Hoornse zedenzaak is een groot onderzoek gestart naar de manier waarop politie en justitie slachtoffers van zedenzaken bejegenen. Tegenover Pieter van Vollenhoven, die vroeg of ze het gevoel had dat er iets was verbeterd, zei Veld dat er wel dingen zijn veranderd, „maar niet veel.”

Veld was voor de penning voorgedragen door Robert Vinkenborg. Ook hij was er woensdag bij.

„Sylvia heeft heldenmoed betracht, door niet op te geven en achter die dader aan te blijven gaan. Zij verdient deze prijs, ook als eerbetoon aan anderen die nooit opgeven. Er loopt nu een groot onderzoek onder zedenafdelingen in heel Nederland. Dat is wat zij teweeggebracht heeft. Als er wat ontdekt wordt, hoop ik dat ervan geleerd wordt. Laat haar maar even het icoon zijn van die strijd.”

Net binnen