Premium

Scouting Haarlem bloeit in nieuw kantoor

Scouting Haarlem bloeit in nieuw kantoor
Burgemeester Wienen opende het nieuwe onderkomen.
© Foto United Photos/Toussaint Kluiters
Haarlem

De regio Haarlem van Scouting Nederland kan er weer tegenaan met een nieuw kantoor in de noordpunt van de Waarderpolder.

Een groep vrijwilligers van de 24 scoutinggroepen die de regio rijk is, heeft de afgelopen maanden hard gewerkt om het gebouw klaar te krijgen. ,,We kunnen hier trainingen geven voor nieuwe groepsleden, vergaderen en de scouting-winkel heeft een eigen onderkomen”, vertelt voorzitter Cor Geldof bij de feestelijke opening zaterdagmiddag. Naast het kantoorgebouwtje heeft de regio er ook een eigen kampeerplek bij gekregen. In het nieuwe hoofdgebouw is ook een ’kamp-wc’ gebouwd, zodat logés er ’s nachts veilig naar de wc kunnen.

De nieuwbouw neemt de plaats in van een oud gebouwtje dat 25 jaar geleden volgens ’bouwpastoor’ Roel Schaart illegaal is neergezet. ,,Het grappige is, we hebben dat gebouwtje illegaal neergezet, maar hebben nu wel een sloopvergunning nodig.” Burgemeester Jos Wienen, die gekomen is om de openingshandeling te verrichten, glimlacht een beetje besmuikt wanneer Schaart die onthulling doet.

Het gebouwtje is volgens Schaart ’klein, duurzaam en onderhoudsvriendelijk’. ,,De komende twintig jaar is groot onderhoud niet nodig.” Waar dat mogelijk was, zijn onderdelen hergebruikt. ,,We hebben materialen uit de Boerhaavekliniek gehaald. Die was kort geleden verbouwd voor er asielzoekers werden opgevangen.” De materialen van het oude gebouwtje worden op hun beurt weer gebruikt door een scoutinggroep uit de regio. ,,Zo blijft het mooi binnen de regio.”

Politiek

Bij de opening zijn opvallend weinig jongeren aanwezig. De bouwploeg die zich de afgelopen jaren heeft ingezet voor het nieuwe regiokantoor begon vijf jaar geleden als VUT-ploeg, maar bestaat volgens Schaart inmiddels uit pensionado’s. Volgens Geldof is er voor de afwezigheid van de jongeren een hele logische verklaring: ,,Op zaterdagmiddag hebben ze opkomst. Ze zijn dus actief bij de eigen groepen.’’

Opvallend is ook de aanwezigheid van een flink aantal (oud-)raadsleden. Volgens Bas van Leeuwen (raadslid voor D66) is de scouting een prima voedingsbodem voor een latere politieke loopbaan. ,,Je leert initiatieven te nemen, samen te werken en de leiding te nemen.”

Samenwerking

Wienen laat tijdens zijn toespraak blijken dat hij de meerwaarde van de scouting ziet. ,,De waarden zoals samenwerking en doorzetten hebben een toegevoegde waarde voor de maatschappij.” Met een ferme klap met een bijl onthult hij even later het bord van de scouting.

Tamara Geldof, voorzitter van scoutinggroep Menno Simonsz, ziet dat de verschillende scoutinggroepen in de regio Haarlem goed met elkaar kunnen samenwerken. ,,Ik denk dat dat alles te maken heeft met de organisatie van Jamborette waarbij we over de groepen heen samenwerken. Er ontstaan vriendschappen tussen de verschillende groepen. We weten dat we allemaal anders zijn.”

Die samenwerking is volgens haar ook de reden dat de scouting in de regio Haarlem een bloeiend bestaan leidt. ,,We weten elkaar te vinden.”