Wie de razziafilm van Roy Dames wil zien in Cineworld, moet snel zijn: 60% van de kaartjes is al weg

Wie de razziafilm van Roy Dames wil zien in Cineworld, moet snel zijn: 60% van de kaartjes is al weg
Beverwijk

Zestig procent van de bioscoopkaartjes voor de acht voorstellingen van de razziafilm ’Oorlog tot in het Graf’ is al verkocht. Dat meldt bioscoopdirecteur Hans Kluft desgevraagd.

De film is gemaakt door Roy Dames, die hier zeven jaar mee bezig is geweest. Op 16 april wordt de film voor het eerst vertoond. De anderhalf uur durende documentaire brengt in beeld hoe slachtoffers en nabestaanden omgaan met de gevolgen van de catastrofale razzia van 16 april 1944, waarbij 486 jongemannen uit Beverwijk en Velsen-Noord door de Duitse bezetter werden weggesleept van huis en haard als gijzelaar. Het was een represaille voor aanslagen door het verzet op vier NSB-collaborateurs.

Gereduceerd tarief

Van de 486 jongens tussen 18 en 25 jaar zouden er 65 niet levend terugkeren in hun geboorteplaats. De weinige slachtoffers die nu nog leven, nu dik in de negentig, zijn uitgenodigd om de première bij te wonen. De film wordt daarna nog zevenmaal tegen gereduceerd tarief vertoond.

Zowel voor de première als voor de voorstellingen in de twee weken daarna is grote belangstelling.

Kluft: ,,Mensen lopen vaak de bioscoop binnen, dat deden ze trouwens al voordat het mogelijk was om te reserveren. Sinds in de krant stond dat de kaartverkoop was begonnen, liep het echt storm. Als alles uitverkocht raakt, denk ik erover om nog een aantal voorstellingen te plannen.”

Aangrijpend

De grote publieke belangstelling voor de film verbaast Kluft niet. ,,Het grijpt iedereen aan. Want het ging de hele stad aan, iedereen heeft ermee te maken gehad. Iedereen kent wel iemand, of kent een familie waarvan iemand was weggevoerd.”

De film wordt tegen gereduceerd tarief vertoond en Kluft verdient er zelf niets aan. Van de opbrengst gaat een deel naar filmmaker Roy Dames, die zeven jaar lang belangeloos bezig is geweest om materiaal te schieten voor zijn jongste rolprent.

De voorstellingen zijn op: dinsdag 16 april 20.00 uur (première), woensdag 17 april 19.00 uur, donderdag 18 april 14.00 uur, maandag 22 april 19.00 uur, dinsdag 23 april 14.00 uur, woensdag 24 april 19.00 uur, donderdag 25 april 14.00 uur en maandag 29 april 19.00 uur.

Net binnen