Aardwarmte als paradepaardje in Het Grootslag Andijk

De opening voor het gebouw van ging gepaard met straattheater.
© Foto Holland Media Combinatie/Martin Menger
Andijk

De grote boortoren is al weer een tijdje weg, maar kassengebied Het Grootslag heeft hieraan een paradepaardje overgehouden als het om schone energie gaat. De geothermiecentrale Andijk levert schone aardwarmte voor de glastuinbouw in het gebied.

De centrale is nu officieel geopend. Op het terrein bij een van de grootste paprikatelers aan de Nieuwe Dijk in het gebied is een soort industrieel complex ontstaan, dat over de boorput voor de aardwarmte is neergezet.

De boortoren was lang nodig om de pijpen tot een diepte van twee kilometer in de West-Friese bodem te persen.

Op die diepte kan warm water worden gewonnen dat een temperatuur heeft van liefst 80 graden celsius. De hele installatie gebruikt die warmte om via een kilometers lang leidingensysteem naar tien aangesloten glastuinbouwbedrijven te brengen.

Door de inzet van aardwarmte kunnen de bedrijven waar groenten en bloemen worden geteeld, ongeveer de helft van het gasverbruik schrappen.

Directeur Robert Kielstra van ECW becijferde dat in de eerste twee maanden dat de installatie nu werkt, evenveel energie is bespaard als 5 miljoen kuub gas, of de jaaropbrengst van een zonneweide van 50 hectare. De restwarmte die dit evengoed oplevert, kan mogelijk worden ingezet voor woonhuizen en bedrijven.

Robert Kielstra van ECW en wethouder Harry Nederpelt bij de aardwarmte-installatie.
© Foto Martin Menger/Holland Media Combinatie

Haalbaar

En dat ’voorop lopen’ hoort volgens de Medemblikse wethouder Harry Nederpelt een beetje bij Het Grootslag. Volgens hem is aardwarmte een van de haalbare oplossingen, wanneer de plattelandsgemeente in 2050 geen aardgas meer wil gebruiken voor verwarming.

,,Deze aardwarmte is juist voor West-Friesland een enorme kans”, aldus Nederpelt trots. ,,Want onder onze voeten ligt een warmtereservoir dat bij uitstek geschikt is om aan te boren.”

Alleen al in de hele gemeente Medemblik is er een alternatieve energiebron nodig voor 18.000 woningen. De gemeente wil nu met ondernemers en bewoners onderzoeken wat de beste marsroute is voor een energieneutrale gemeente, beklemtoonde Nederpelt.

De manier waarop de tien grote kasbedrijven in Het Grootslag zo’n schone bron letterlijk hebben aangeboord, is voor hem een aanwijzing hoe het verder kan.

,,Het gebeurt dus nu al in Het Grootslag”, constateerde gedeputeerde Jaap Bond met trots. ,,Dit gebied is met Agriport al de voorloper in Noord-Holland als het om schone warmte gaat. Want dit is een veelbelovend alternatief in de glastuinbouw. Maar straks is het stedelijk gebied aan de beurt.”

Kom in de kas

Mensen die zelf een kijkje willen nemen bij de nieuwe techniek en het bedrijf, kunnen vandaag bij de ECW Geothermiecentrale in Andijk langs komen. Er worden rondleidingen gegevens voor tekst en uitleg, tussen 10 en 16 uur aan de Nieuwe Dijk 2 in Andijk.

Net binnen