Bewegend Verleden: Prins Bernhard onthult gevelsteen in Alkmaar, 1950 [video]

Alkmaar

Het Regionaal Archief Alkmaar heeft een kleine, maar interessante amateurfilmcollectie opgebouwd. Alkmaarsche Courant presenteert hier de bijzondere films. Deze maand: Prins Bernhard onthult een gevelsteen in flats voor gedemobiliseerde militairen.

(Eerdere afleveringen van Bewegend Verleden vind je hier)

Op 14 september 1950, een erg regenachtige donderdag, bezoekt prins Bernhard Alkmaar. Burgemeester Wytema heet hem van harte welkom.

Er wordt een werkbezoek gebracht aan de Nederlandse Machinefabriek Alkmaar en aan orgelfabriek H. Pels & Zoon. Uiteraard wordt iets door de prins onthuld; een gevelsteen in één van de vijf flats die op dat moment gebouwd worden naast de Willem de Zwijgerlaan.

Bewegend Verleden: Prins Bernhard onthult gevelsteen in Alkmaar, 1950 [video]
Het moment suprême van de ceremonie én het bioscoopjournaal. Bijna routineus onthult prins Bernhard, uiteraard met de witte anjer in het knoopsgat, de gevelsteen door aan een koordje te trekken. Ondertussen wordt het kaartje met de tekst van toespraak nonchalant opgeborgen in de linkerzak van het jasje.

Deze flats, de eerste echte hoogbouw van Alkmaar, worden met een specifiek doel gebouwd. Ze zijn bedoeld voor de gedemobiliseerde militairen uit voormalig Nederlands-Indië, de Repatrianten.

Het moment van onthulling werd door het Polygoonjournaal gefilmd. Inclusief de toespraak van Bernhard.

Een uitgebreid verhaal over de gedemobiliseerden en hun Alkmaarse huisvesting kunt u hier lezen: Flats voor gedemobiliseerden in Alkmaar: ’Vis bakken doen wij nooit’

Bewegend Verleden: Prins Bernhard onthult gevelsteen in Alkmaar, 1950 [video]
Publiek, onder toeziend oog van een agent van politie, luistert onder uitgeklapte paraplu’s naar de toespraak van de prins. Enorme luidsprekers maken dit mogelijk.

Het laatste nieuws.