Guaidó suggereert dat militairen hem helpen

Guaidó suggereert dat militairen hem helpen
Cúcuta

De Venezolaanse oppositieleider Juan Guaidó Márquez is opgedoken in de Colombiaanse grensstad Cúcuta. Hij zei tegen zijn aanhang dat hij steun van het leger geniet. Guaidó mag officieel het land niet verlaten, maar hij zei bij een muziekuitvoering dat hij donderdag de hoofdstad Caracas had verlaten en na een tocht van dertig uur in Cúcuta was aangekomen. Hij is naar eigen zeggen dankzij hulp van militairen in Venezuela tal van controleposten gepasseerd en is de Venezolaans-Colombiaanse grens overgestoken. Hij zei niet waar hij de grens passeerde.

De Venezolaanse grens bij Cúcuta is dicht. De door een reeks landen, inclusief Nederland, als interim-president erkende Guaidó bezocht in Cúcuta opslagruimten met hulpgoederen die er vooral vanuit de de VS zijn verzameld. Hij werd vergezeld door onder anderen de president van gastland Colombia, Iván Duque en diens ambtgenoten Abdo Benítez van Paraguay en Sebastián Piñera van Chili.

De Venezolaanse machthebber president Nicolás Maduro wil niets van deze hulp weten. Hij ziet het als een propagandastunt van de oppositie. Het zou een bedreiging voor zijn positie kunnen zijn, wanneer Guaidó er dit weekend in slaagt zijn hulpgoederen het land binnen te loodsen. Maduro stelt dat Venezuela slachtoffer is van vooral Amerikaanse sancties en blokkades.

In het olierijke Venezuela heerst hongersnood en is gebrek aan alles. Maduro's gehate regime overleeft door de betrokkenheid van hoge militairen bij het verhandelen van bodemschatten, bij gesjoemel met de officiële wisselkoers van het vrijwel waardeloze geld en bij internationale cocaïnesmokkel. Guaidó hoopt dat de lagere rangen in het leger, die ook onder tekorten lijden, het regime laten vallen.

Het laatste nieuws.