’Subsidie ’Wonen boven winkels’ in Hoorn goed afwegen’

’Subsidie ’Wonen boven winkels’ in Hoorn goed afwegen’
Woningen boven de winkels in de Hoornse binnenstad.
© Archieffoto
Hoorn

De binnenstad van Hoorn is een populaire woonbestemming, vooral onder jongeren. Het college en de gemeenteraad propageren het plan ’Wonen boven winkels’, maar het kan altijd beter zo oordeelden Fractie Tonnaer en VVD. Zij vroegen om een subsidie van 500.000 euro ter stimulans van het project.

De gemeente Hoorn kan zich vinden in dat voorstel, maar adviseert om het pas mee te wegen bij de behandeling van Kadernota, vlak voor het begin van het zomerreces en er nu nog geen besluit over te nemen. ,,Dit geeft de mogelijkheid om het af te wegen tegen andere prioriteiten’’, zo staat te lezen in een brief die onder raadsleden is verspreid. ,,Het college gaat in de tussentijd de mogelijkheden van wonen boven winkels actiever promoten bij eigenaren van de panden en ondernemers in de binnenstad.’’

Burgemeester en wethouders noemen het overigens een goede ontwikkeling dat ’wonen boven winkels’ opnieuw is geagendeerd. ,,Hoewel de subsidieregeling in 2013 is stopgezet, wordt het nog steeds gestimuleerd en levert het een belangrijke bijdrage aan de woonopgave van Hoorn. Daarnaast zien we ook meerwaarde in de gesprekken met de pandeigenaren en ze te wijzen op de al bestaande mogelijkheden.’’

,,Wij zijn ervan overtuigd dat wij met het vergroten van onze inspanningen dit aantal verder kunnen laten oplopen’’, stelt de gemeente, die verder aangeeft dat jongeren een interessante doelgroep zijn voor woningen in de binnenstad.

Binnenstad

Uit cijfers van de Waarde Onroerende Zaken (WOZ) blijkt dat er vanaf 2010 bijna 250 woningen in de binnenstad zijn bijgekomen waarvan 96 boven winkels. Een respectabel aantal vindt de gemeente zelf, maar nog niet toereikend, zo oordeelt een deel van de gemeenteraad. Zowel Fractie Tonnaer als VVD vroeg om een extra tegemoetkoming van vijf ton uitgesmeerd over vier jaar als stimulans voor het wonen boven winkels. Mede dankzij een subsidieregeling tussen 2008 en 2013 werden 96 woningen boven winkels gerealiseerd, maar het streefgetal van 150 werd niet gehaald. Met de nieuwe subsidieregeling willen Fractie Tonnaer en VVD die kloof dichten.

Dinsdag buigt de Hoornse gemeenteraad zich over het initiatiefvoorstel ’Wonen boven winkels’.

Het laatste nieuws.