Pleidooi voor langer tappen op Lappendag

Pleidooi voor langer tappen op Lappendag
© Archieffoto
Hoorn

De tap moet tijdens Lappendag in Hoorn voortaan weer een uurtje langer open. Want de ‘drooglegging’ kan volgens vragen van raadsleden van VVD en D66 in Hoorn wel iets minder knellend worden.

Jaren geleden besloten de gemeente en de politie eendrachtig dat een drooglegging om 16 uur op Lappendag - dit jaar op maandag 19 augustus - de beste optie was voor de veiligheid in de stad. Want het begon vanwege overmatig drankgebruik op de laatste kermisdag van Hoorn ietwat vervelend te worden. Veel mensen waren zo dronken, dat ze bij het minste of geringste al met elkaar op de vuist gingen. Lappendag kreeg in de jaren negentig ook de naam ‘klappendag’. De politie had de handen vol om de orde weer te kunnen herstellen.

Door de tap om 16 uur dicht te draaien - zelfs de verkoop van drank in winkels is dan taboe - keerde de rust in de binnenstad redelijk terug. Vervolgens mocht de horeca de kermis in de avonduren vanaf 20 uur weer gewoon afronden.

Raadslid Rob Droste merkt dat de tijd rijp is om iets soepeler met de regels te gaan worden. Samen met collega-raadslid Niek Heijne stelt hij dat Hoorn het beleid eens goed tegen het licht moet houden. Zij wijzen ook op een actie van horeca-ondernemers in de stad, die zelf een enquête hebben gehouden.

Het pleidooi van de kroegbazen is om de kroegen die maandag voortaan pas om 17 uur te laten sluiten. Tegelijkertijd zou de horeca die dag niet om zeven uur ’s ochtends de deur open willen doen, maar pas om 9 uur. Men levert dus graag twee uurtjes in, om de zaak een uur langer open te kunnen houden.

Wat de twee raadsleden betreft zou dit best eens op proef kunnen worden gedaan. Op die manier kunnen de gemeente, de horeca en de politie deze zomer al zelf ervaren of de gewijzigde openingstijden ook helpen.

Het laatste nieuws.