Vroege hooikoorts door pollenexplosie

Vroege hooikoorts door pollenexplosie
Leiden

Heerlijk dat zachte weer. Minpuntje is wel dat de concentraties pollen al vroeg in het jaar bijzonder hoog zijn. Dat meldt het Leids Universitair Medisch Centrum.

Door het uitzonderlijk zachte weer hebben de katjes van hazelaars en elzen zich in rap tempo ontwikkeld. De drie stations van het Pollen Monitor Netwerk Nederland (Leids Universitair Medisch Centrum, Elkerliek Ziekenhuis in Helmond en Philips in Drachten) telden zeer hoge concentraties elzenpollen en hazelaarpollen.

Veel mensen die gevoelig zijn voor boompollen hebben nu al flinke hooikoorts, met niezen en klachten aan de luchtwegen en/of ogen.

De zeer grote hoeveelheden pollen van afgelopen weekeinde doen zich zeldzaam vroeg in het jaar voor. Ook komende tijd kunnen mensen die er gevoelig voor zijn nog veel last krijgen van pollen van de els en hazelaar.

Droog

Volgens het Pollen Monitor Netwerk Nederland blijft het zeker de komende tien dagen nagenoeg droog en zacht. Daarbij waait de wind tot halverwege volgende week uit het noordoosten tot zuidoosten. Hierdoor kunnen pollen uit Duitsland naar ons land worden aangevoerd. Vanaf begin maart wordt de temperatuurverwachting onzeker, maar de kans op een terugkeer naar echte winterkou in maart is uitermate klein.

Door het zachte weer kan de berkenbloei dit jaar ook vroeg starten. Dit betekent dan opnieuw klachten voor mensen die gevoelig zijn voor de boompollen.

Het laatste nieuws.