CDA in provinciale staten roept Van der Hoek op het matje over fusie-uitspraken Wijdemeren

CDA in provinciale staten roept Van der Hoek op het matje over fusie-uitspraken Wijdemeren
CDA-statenlid Wilma van Andel.
© Foto Provincie Noord-Holland
Wijdemeren

CDA-statenlid Wilma van Andel gaat de Noord-Hollandse gedeputeerde Jack van der Hoek (D66) op 4 maart om opheldering vragen over zijn uitspraken dat Wijdemeren binnen anderhalf jaar toch moet fuseren.

Van der Hoek deed zijn uitlatingen in een interview met regionale omroep NH Nieuws. Van Andel is verbaasd over deze uitspraak omdat de provincie in november het fusieproces in Gooi en Vechtstreek stopzette.

,,De grote onrust in het Gooi over gedwongen herindelingen is nog maar net gaan liggen en nu komt de gedeputeerde met deze uitspraak”, aldus het lid van Provinciale Staten. ,,Gedeputeerde Staten (het dagelijks bestuur van de provincie, red.) hebben eind vorig jaar naar aanleiding van nieuw beleid vanuit Den Haag besloten het fusieproces te stoppen, om gemeenten niet langer in onzekerheid te laten. Met deze uitspraak bereikt de gedeputeerde precies het tegenovergestelde. Wij willen weten wat de gedeputeerde met deze uitspraak heeft bedoeld,” aldus Van Andel. ,,De provincie mag alleen ingrijpen als een gemeente door het ijs zakt. De gedeputeerde beweert dat het beter is om al eerder afspraken te maken.” Dat doet volgens het CDA in provinciale staten geen recht aan de goede stappen die Wijdemeren heeft gezet. ,,Er wordt hard gewerkt aan verbetering van de bestuurskracht. De gemeente krijgt binnenkort ook weer een vaste burgemeester. Het Rijk vindt dat het niet aan provincies is om fusies op te leggen, daar past deze uitspraak niet bij.”

Het laatste nieuws.