Fort bij Velsen mag ontruimd

Fort bij Velsen mag ontruimd
Haarlem

De groep krakers die sinds half januari Fort bij Velsen in Beverwijk bezet houdt, moet zich opmaken voor een gedwongen vertrek. De rechtbank in Haarlem heeft beslist dat de Nederlandse Staat het historisch waardevolle complex aan de Kanaalweg mag laten ontruimen.

Het vonnis is een overwinning voor de eigenaar van het fort, die het complex voor 7,6 miljoen euro te koop heeft gezet. De krakers hoopten een deal met haar te kunnen sluiten. Zij lieten twee weken geleden in de rechtbank weten het fort te willen onderhouden en stelden daarvoor al er een ’culturele broedplaats’ van te willen maken.

Paardenstal

Maar de rechter heeft hun argumenten tegen de beoogde ontruiming van tafel geveegd. De magistraat vindt dat de eigenaar haar gang moet kunnen gaan. De eigenaar en anderen gebruiken het terrein en een daar liggende woonark, woontjalk en paardenstal nog zelf. Het fort staat dus niet echt leeg, vindt de rechter.

Moeite

Dat de krakers moeite hebben met het vinden van andere woonruimte kan in de ogen van de rechter geen rol spelen. Zij is eveneens van mening dat de kraakactie potentiële kopers van Fort bij Velsen kan afschrikken.

Diefstal

Het fort, onderdeel van de Stelling van Amsterdam, is een rijksmonument en werelderfgoed. Bij de eerdere behandeling van de zaak werden de krakers door de advocaat van de eigenaar beticht van stroomdiefstal. ,,De elektriciteit op het terrein was afgesloten. Maar de krakers hebben de stroomvoorziening hersteld en gebruiken dus stroom. Op kosten van de eigenaar. De politie heeft ook geconstateerd dat er spullen van het terrein zijn verwijderd’’, aldus de raadsman. De krakers ontkennen goederen te hebben weggenomen.

Volgens de advocaat van de eigenaar van Fort bij Velsen zijn er zo’n tien kooplustigen. Zij zouden belangstelling tonen voor delen van het terrein. De eigenaar wil het complex het liefst in z’n geheel van de hand doen.

Wanneer de krakers daadwerkelijk hun biezen moeten pakken, is nog niet duidelijk.

Het laatste nieuws.