Commentaar: Vaticaan

Commentaar: Vaticaan

Seksueel misbruik is er altijd en overal. In Hollywood werden jonge actrices belaagd door filmproducer Harvey Weinstein. Dankzij de #MeToo-beweging werden de carrières van machtige mannen gebroken, die over de schreef gingen. Maar ook op een Rotterdamse atletiekbaan werden pupillen het slachtoffer van de grijpgrage handen van sportcoach Jerry M. Dat zelfs priesters zich aan kinderen vergrijpen, wekt op zichzelf geen verbazing.

Wat wel verbaast, is de omvang van het misbruik en het schokkende gebrek aan zelfreinigend vermogen binnen de rooms-katholieke kerk. Na veroordelingen van een Amerikaanse en Australische kardinaal staat vast dat de wandaden tot in de allerhoogste kringen zijn gepleegd. Duizenden priesters konden jarenlang hun goddelijke gang gaan, omdat ook de clerus boter op het hoofd had en heeft.

Zelfs paus Franciscus krijgt het verwijt dat hij seksueel wangedrag van hoge kerkleiders door de vingers zag. Bij zijn aantreden in 2013 beloofde hij een einde te maken aan de pedofiele praktijken van geestelijken. De vierdaagse bisschoppenconferentie, die donderdag - zes jaar na dato - in Rome is begonnen, moet een einde maken aan de verwrongen seksuele moraal binnen de kerk. Lukt dat niet, dan verliezen paus en Vaticaan het laatste beetje gezag dat na vele misbruikschandalen rest.

Het laatste nieuws.