Seizoenopening Brederode

Seizoenopening Brederode
Beleef de Ruïne van Brederode met een speurtocht.
© Foto pr
Santpoort-Zuid

Bij de Ruïne van Brederode, aan de Velserenderlaan 2 in Santpoort-Zuid, zijn ze klaar voor een nieuw seizoen. Een jaar bomvol rondleidingen, evenementen, concerten, kaarslicht lezingen, kinderfeestjes en trouwen kan er ook. Zaterdag 2 maart wordt om 14 uur de vlag op de toren gehesen door burgemeester Frank Dales met de Compagnie van Brederode als start van het nieuwe seizoen.

Tijdens het openingsweekend valt er van alles te beleven en zijn er talloze activiteiten. Centraal staat het Stamboomonderzoek door de heer Hubert die kan vertellen of je van Brederode afstamt ondanks een andere achternaam. Zo stamt vrijwilligster Willemijn Vriesekoop af van Catharina van Brederode uit de 14e eeuw, een kleindochter van Heer Willem die het kasteel Brederode liet bouwen. Dit weekend is zij zelf Catharina. De stamboom van Brederode komt letterlijk tot leven met verschillende historische personages. Daarnaast is er voor kinderen een speciale vleermuizenspeurtocht door de ruïne onder leiding van Aagje de Vertelster.

Brederode is precies vier maanden gesloten geweest vanwege de vleermuizenoverwintering. Maar hoeveel vleermuizen hebben er nou eigenlijk in de ruïne overwinterd en waar precies? Wie het goede antwoord raadt krijgt een beloning van de rijkste en machtigste Brederode: Johan Wolfert.

Bezoekers krijgen ook een sneak-preview te zien van de bruidsjurk van zijn tweede vrouw Louise van Solms. Hun huwelijk in de Gouden Eeuw wordt een waar evenement op 24 en 25 augustus.

Op zondag 3 maart wordt de ochtend begonnen met het eerste zondagconcert van het nieuwe seizoen. Om 13 uur zal de graaf van Holland, Floris V, het op zijn verzoek gebouwde kasteel Brederode, nogmaals openen.

Voor de Vleermuizenspeurtochten op zaterdag en zondag en het zondagconcert kan gereserveerd worden via www.hoenu.nl regio Haarlem.

Entree voor het openingsweekend 2 en 3 maart is 5 euro. Kinderen 0-3 jaar gratis.

Ook in seizoen 2019 zullen regelmatig concerten worden georganiseerd. Bij mooi weer buiten in de binnentuin van de hoofdburcht of in de theetuin op de voorburcht of op het voorhof. Bij slecht weer in de donjon bij het knapperend haardvuur. Op 3 maart is dus het eerste zondagconcert van het seizoen met Altegaer (folkmuziek). Eerste lezing bij kaarslicht is op 14 maart over Yolande van Lalaing. Meer info:

www.ruinevanbrederode.nl.

Het laatste nieuws.