Tweede ronde voor Zaanse pophistorie

Tweede ronde voor Zaanse pophistorie
Rob Hendriks monteerde bijzondere beelden van The Teckels in zijn film.
© Foto pr
Zaandam

Het tweede evenement rond de Zaanse Pophistorie is in de maak: op 13 april staat De Fabriek in het teken van de Zaanse muziek(scene) in de jaren zeventig.

Dit is het vervolg op Zaanse Pophistorie live, dat afgelopen november werd gelanceerd door Gemeentearchief Zaanstad, Zaans Museum, Vereniging Zaans Erfgoed, De Fabriek en - vanzelfsprekend - Rob Hendriks, dé kenner van de Zaanse pophistorie. De film die de Zaandammer samenstelde voor de popdag is komende zaterdag opnieuw te zien in De Fabriek. Mét inleiding van Hendriks. ‘Zaanse Pophistorie 60’s in beeld’ toont de ontwikkeling van de popmuziek in de Zaanstreek vanaf eind jaren vijftig (indorockbands, rock-‘n-roll, talentenjachten, muziekscholen) tot begin jaren zeventig (progressieve pop, dj’s) en het tussenliggende spectrum: teenagers, piepjonge popcombo’s, beatbands, soul, underground, flowerpower, Kabelgat, Provadya en Zaanse top-40 pop. Hendriks maakte een doorlopende film (96 minuten) van clips, gedigitaliseerde en unieke ‘Super-8’-filmpjes, gefilmde optredens van Zaanse acts en beeldverhalen. Hij verwerkte onder meer filmpjes met John Hatton & Devotions, Names and Faces (met Boudewijn de Groot) en proefplaatopnamen en oude radio-opnamen van onder andere The Marileens met Margriet Eshuijs. Hendriks vindt vooral de kleurenfilmpjes van beatband The Teckels bijzonder. De band bestond van 1965 tot 1969 en was ‘zeer populair in de Zaanstreek’. ,,Ik kreeg de filmpjes eind vorig jaar in handen. Het was de eerste keer dat ik kleurenfilmpjes van The Teckels heb gezien.’’

’Zaanse Pophistorie 60’s in beeld’: zaterdag 23 februari in De Fabriek (Jan Sijbrandsteeg 12, Zaandam). Aanvang 19.30 uur. Entree 7,75 euro.

Het laatste nieuws.