Plan voor honderden extra laadpalen in Den Helder

Plan voor honderden extra laadpalen in Den Helder
Verloskundige Claudia Kap kan met haar elektrische auto bij een openbare laadpaal terecht.
© George Stoekenbroek
Den Helder

In Den Helder moet iedereen straks overal z’n elektrische auto aan de laadpaal kunnen zetten. De gemeente gaat 270 locaties aanwijzen waar zulke palen moeten komen.

De gemeenteraad wil dat Den Helder in 2040 energieneutraal is. De gemeente moet dan het goede voorbeeld geven, vinden de politici. Omdat er op het gebied van verkeer en vervoer waarschijnlijk veel gaat veranderen, wil het college de laadinfrastructuur voor elektrisch rijden verbeteren. Daarom worden eerst tien openbare laadpalen geplaatst op strategische plekken in de marinestad. Onder andere op Willemsoord, bij Fort Kijkduin in Huisduinen en bij natuureducatiecentrum de Helderse Vallei. En op andere plekken waar veel bezoekers komen. Daarmee komt het totaal aantal op tweeëndertig laadpalen op openbare parkeerplekken.

Het begin

Dat is nog maar het begin, blijkt uit een besluit dat burgemeester en wethouders deze week hebben genomen. ,,We gaan 270 locaties aanwijzen waar laadpalen moeten komen’’, legt milieuwethouder Remco Duijnker uit. ,,Per locatie kan het gaan om meerdere laadpalen. Niet iedereen heeft de gelegenheid om op eigen terrein een elektrisch voertuig op te laden. Daarom willen we een dekkend netwerk van openbare laadinfrastructuur realiseren waarmee wij kunnen voorzien in de behoefte van onze eigen inwoners, maar ook in die van forenzen en bezoekers.’’ Dat in één keer 270 locaties worden aangewezen heeft ook een praktische reden, legt Duijnker uit. ,,Tot nu toe moeten we voor elke aanvraag een verkeersbesluit nemen. Nu nemen we één besluit voor 270 locaties. Het wordt dus een stuk makkelijker, minder bureaucratisch, als iemand een laadpaal in z’n buurt wil.’’

Andere gemeenten

Met het voornemen om fors meer laadpalen neer te zetten loopt Den Helder verder uit op de andere regiogemeenten. Schagen heeft vijftien openbare laadpalen, Texel heeft er twintig en Hollands kroon twee.

Het laatste nieuws.