Kijken naar kandidaten voor Oscars

Kijken naar kandidaten voor Oscars
Sebastian Koch (r) in ’Werk ohne Autor’.
© Foto Caleb Deschanel/AP
Heemskerk

Op de dag dat in Amerika de 91ste uitreiking van de Oscars wordt gehouden (zondag), draait Filmhuis Heemskerk een van de genomineerden voor de beste niet-Engelstalige film: ’Werk ohne Autor’. Bioscoop Corso in Castricum vertoont hem vrijdag en dinsdag, als onderdeel van de ’Oscar Week’ met zeven genomineerde titels.

Qua tijd is het een hele zit - ruim drie uur - maar ’Werk ohne Autor’ is opnieuw een imposante film van Florian Henckel von Donnersmarck, die al een Oscar won met ’Das Leben der Anderen’ (2006). Deze film ging over de beklemmende sfeer in Oost-Berlijn, door de controle van de DDR-veiligheidsdienst Stasi.

Zijn nieuwste handelt in drie periodes: nationaal-socialisme van Hitler, gevolgd door communistische dictatuur in Oost-Duitsland en democratie in West-Duitsland vanaf eind jaren ’50. Alles geïnspireerd op het bizarre levensverhaal van de beroemde Oost-Duitse kunstenaar Gerhard Richter, hier Kurt Barnert geheten en gespeeld door Tom Schilling.

Wat beide films bindt, is sowieso de aanwezigheid van acteur Sebastian Koch. 2006 was voor hem een extreem goed jaar. Toen speelde hij ook al een nazi-officier, maar dan in de bekroonde oorlogsfilm ’Zwartboek’ van Paul Verhoeven. Daarin speelde ook Carice van Houten met wie hij een relatie kreeg. In augustus 2009 vertelde Van Houten op tv tijdens het urenlange praatprogramma Zomergasten dat het alweer over was.

Met de andere recente film ’Das Schweigende Klassenzimmer’ (over West-Berlijn in 1956) zet ’Werk ohne Autor’ het topniveau van de Duitse film voort.

Ton de Lange

Het laatste nieuws.