Antennemast in Volendam zal ondanks klachten niet wijken

Volendam

Een antennemast die vorige week is geplaatst nabij de Dijkgraaf de Ruiterlaan in Volendam heeft voor beroering onder omwonenden gezorgd.

Namens bewoners van de Gouwwijk en tuinvereniging Tuinvreugde heeft Trudy Smit de bouw aan de kaak gesteld. Zij vindt dat de mast van telecomaanbieder VodafoneZiggo niet zomaar neergezet had mogen worden, aangezien er volgens haar een bezwaarprocedure van de buurt loopt tegen de plaatsing. Ook verwijst zij naar omliggende gemeenten waar een dergelijke mast met het oog op stralingsgevaar niet binnen vierhonderd meter van een woonwijk of school mag worden geplaatst.

De gemeente Edam-Volendam heeft in december 2016 een omgevingsvergunning voor plaatsing verleend aan Vodafone (destijds nog zonder Ziggo). Daartegen liepen diverse partijen te hoop, maar hun bezwaren werden afgewezen en er is verder geen beroep ingediend. Daarmee werd de omgevingsvergunning onherroepelijk. Vodafone ging echter niet direct over tot bouw van de mast, waarna b en w de omgevingsvergunning introkken. Die intrekking werd ongedaan gemaakt, toen het telecommunicatiebedrijf onlangs besloot de antenne te gaan neerzetten. Immers, de vergunning is onherroepelijk. Omwonenden kunnen ook helemaal geen bezwaar meer maken. Al bij de eerste vergunningsverlening waren de bezwaren van de buurt namelijk ongegrond verklaard. Dat bevestigt gemeentewoordvoeder Leendert Klein. Ook qua volksgezondheid is er volgens hem geen probleem. „Uiteraard heeft de gemeente op dit gebied aan alle eisen voldaan”, antwoordt hij desgevraagd.

Trudy Smit, die op dertig meter van de mast woont, beseft nu ook dat de mast niet zal wijken. ,,Wel had ik graag van tevoren een brief gehad van de gemeente over het alsnog plaatsen van de mast. Over het vervangen van de riolering kregen we er laatst wel vier.’’

Het laatste nieuws.