Grote onzekerheid over compromis pulsvisserij

Grote onzekerheid over compromis pulsvisserij
Den Haag

Grote onzekerheid voor de Nederlandse pulsvissers: mogelijk niet 42 schepen maar slechts vijftien mogen tot juli 2021 blijven doorvissen met de pulstechniek. Over het vorige week bereikte Europese akkoord, blijken nu verschillende interpretaties te bestaan. Er is een juridisch steekspel gaande, zeggen ingewijden.

De overkoepelende visserijorganisatie VisNed meldt dat de onduidelijkheid tot groeiende frustraties leidt onder de pulsvissers en een ,,groot wantrouwen in het besluitvormingsproces’’.

Lees ook: CDA: Rutte moet aan de bak voor pulsvissers

De onzekerheid waarin de vissers verkeren is onmenselijk, aldus directeur Pim Visser. ,,Met speculatie kunnen wij niks en de bij ons aangesloten ondernemers al helemaal niet.”

Vorige week sloten onderhandelaars van de EU-lidstaten, het Europees Parlement en de Europese Commissie een akkoord over de toekomst van de omstreden pulstechniek, waarbij met stroomstootjes vissen het net worden ingejaagd.

Ze besloten tot een pulsvisverbod, tot verdriet van tientallen Nederlandse vissers die veel in de volgens hun duurzame methode hebben geïnvesteerd.

Tot nu toe was de aanname dat volgens het akkoord de helft van de Nederlandse kottervloot (42 schepen) tot 1 juli 2021 kunnen blijven vissen met de pulstechniek. De andere helft - zo was al duidelijk - moest dit jaar al stoppen omdat er in hun vergunning een einddatum staat, die de komende maanden wordt bereikt.

Maar nu blijkt dat verschillende Europarlementariërs en verschillende lidstaten een ander uitleg geven aan het akkoord, aan de duur van de overgangsperiode en over hoeveel vissers er onder de overgangsregeling vallen.

Er zijn nog geen vastgestelde teksten beschikbaar met de inhoud van het akkoord, meldt minister Carola Schouten dinsdag in een brief aan de Tweede Kamer: ,,Het is dan ook nog niet helder welke overgangsperiode voor welke groep mogelijk is.'' Ook zouden lidstaten in hun eigen wateren paal en perk kunnen stellen aan het pulsvissen.

Het Europees parlement brengt het akoord naar verwachting volgende maand in stemming.

Het laatste nieuws.