CDA: Rutte moet aan de bak voor pulsvissers

CDA: Rutte moet aan de bak voor pulsvissers
De pulskotter DH4 in de haven van Den Helder.
© ANP
DEN HAAG

Het Europese compromis over de Nederlandse pulsvisserij is nog niet in beton gegoten. Een definitief besluit moet nog worden genomen. Het kan nog alle kanten op, aldus het visserijministerie.

Vorige week sloten onderhandelaars van de EU-lidstaten, het Europees Parlement en de Europese Commissie een akkoord over de toekomst van de omstreden techniek, waarbij met stroomstootjes vissen worden gevangen.

Lees ook: De helft mag nog even doorvissen, vrees voor verdeeldheid

Ze besloten tot een door Nederlandse vissers gevreesd pulsvisverbod. Maar de helft van de Nederlandse kottervloot (42 schepen) zou tot 1 juli 2021 kunnen blijven vissen met de pulstechniek.

De andere helft zou dit jaar zijn vergunning kwijtraken.

Lees ook: Helft Nederlandse pulsvissers mag 2 jaar door: vissers zijn woest

Europarlementariër Peter van Dalen (ChristenUnie), die zich inzet voor de pulsvissers, wees er al op dat er collega's zijn die een kortere overgangsperiode willen. De stemming in het parlement en door de lidstaten is naar verwachting volgende maand.

Regeringspartij CDA wil snel duidelijkheid over de toekomst van de pulsvisserij. Tweede Kamerlid Jaco Geurts vindt bovendien dat minister-president Mark Rutte ,,aan de bak'' moet om te voorkomen dat een Europees totaalverbod op die vernieuwende techniek tientallen Nederlandse vissersbedrijven dupeert.

,,Onze vissers verkeren nog steeds in onzekerheid, dat is een ongezonde situatie'', vindt Geurts. ,,Maar de wedstrijd is pas over als het fluitsignaal geklonken heeft. Het kabinet met minister-president Rutte voorop moet in Europa strijden voor de pulsvisserij.''

SGP-Kamerlid Roelof Bisschop is eveneens ontevreden. ,,Dit kan niet waar zijn'', twittert hij. De SGP wil dat premier Rutte erbij is als de Tweede Kamer donderdagochtend over de kwestie debatteert.

Het laatste nieuws.