Premium

Anderhalve draai bevalt Schilder zeer goed

Anderhalve draai bevalt Schilder zeer goed
Jessica Schilder.
© Foto Ella Tilgenkamp
Volendam

Zo’n vijf keer per week rijdt kogelstootster Jessica Schilder van Volendam naar Heerhugowaard. De trainingen bij Hans Arnhard, een van de meest gerenommeerde werptrainers in Nederland, werpen hun vruchten af. Afgelopen zaterdag werd ze met een afstand van 15.84 meter derde bij het NK indoor.

De keuze voor Heerhugowaard is niet zo heel vreemd. ,,Ik was dertien jaar toen ik bij de D-junioren kampioen van Nederland werd”, vertelt de Volendamse, die volgende maand twintig jaar wordt. ,,Hans was een scout van de Atletiekunie en nodigde mij uit voor regionale trainingen in Amsterdam. Dat beviel mij enorm. Toen die trainingen door geldgebrek werden stopgezet en Hans mij vroeg of ik bij zijn club wilde gaan trainen, heb ik dat gedaan. Zo ben ik bij de atletiekvereniging in Heerhugowaard terecht gekomen.” Maar de band met haar oude club AV Edam is niet helemaal verbroken. De resterende drie trainingen per week worden daar afgewerkt.

,,Een half jaar geleden vroeg de trainer of ik misschien een nieuwe techniek wilde proberen. Fijn, weer iets nieuws proberen. Het is wel een groot verschil. Vroeger maakte ik snelheid in de ring door een achterwaartse glijbeweging. Nu maak ik een anderhalve draai. Verrassend hoe makkelijk ik die nieuwe bewegingen oppikte”, analyseert de studente commerciële economie aan de Johan Cruyff Academie.

,,Tot 2015 deed ik zowel kogelstoten als discuswerpen. In dat jaar waren ook de Jeugd Olympische Spelen. Mijn trainer zei: je wedt op twee paarden, maar je kunt je beter op één onderdeel richten. Dat werd kogelstoten, dat ligt me beter. Sindsdien doe ik het discuswerpen er een beetje bij.”

Afgelopen weekend was het spannend hoe het zou gaan met de nieuwe techniek. ,,Op de trainingen ging het goed, maar een wedstrijd is toch anders. Het was een mentale opsteker dat ik geen enkele ongeldige poging had. Met draaitechniek belandt de kogel vaker buiten de lijnen dan met een aanglijtechniek. Dat het brons werd was natuurlijk heel leuk.”

,,Ik zat dichtbij de limiet voor het EK onder 23 jaar. Die staat op 16 meter. Ik ga er vanuit dat ik die nog wel haal. Misschien over een paar weken al in Slowakije bij de Europacup Winterthrowing. En anders een andere keer”, besluit ze opgewekt.

Net binnen